IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините може да плащат компенсации за децата, останали извън детските градини

Между 10 и 15 млн. лв ще са нужни на Столична община, за да компенсира всички родители, чиито деца са извън класирането

17:37 | 11.06.13 г.
Общините може да плащат компенсации за децата, останали извън детските градини

Временната комисия по правни въпроси в парламента прие на първо гласуване законопроект за изменение и допълнение на Закона за народната просвета, според който ще се изплащат месечни компенсации за родителите, за чиито деца няма място в детските градини, съобщи „Фокус“.

Според законопроекта, внесен от БСП, в случаите, когато общините не са в състояние да осигурят места в детските градини за всички кандидатствали деца, на родителите им ще се изплащат месечни компенсации от бюджета на общината. Те ще бъдат в размер на сумата, която общината доплаща за средномесечна издръжка на настанените деца в общинските детски градини.

Изплащането на месечните компенсации следва да започне не по-късно от януари 2014 г. за родителите на децата, кандидатствали за места в детските градини за учебната 2012 - 2013 г.

За всяка следваща година компенсациите започват да се изплащат от октомври към родителите на кандидатствали деца през съответната учебна година.

Компенсациите се изплащат ежемесечно за месеците от съответната учебната година, освен в случаите, когато детето бъде прието в детска градина по време на учебната година. В тези случаи компенсацията спира да бъде изплащана от съответния месец, когато детето е прието в детска градина.

Според Дончо Барбалов, зам.-кметът по финансите на Столична община, са нужни между 10 и 15 млн. лв. допълнитлени средства към бюджета на общината, които да бъдат използвани за компенсацията на родителите. Барбалов заяви, че законопроектът може да бъде реализиран единствено, ако държавата увеличи своя трансфер към общината.

"От една страна ще трябва да строим детски градини, от друга страна трябва да осигурим почти същия финансов ресурс, за да финансираме семействата, които не са намерили места", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още