IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България затвърждава мястото си на най-бедната страна в ЕС

За поредна година гражданите на Люксембург са сред най-богатите в Общността, показва статистиката на Евростат

14:45 | 19.06.13 г. 9
България затвърждава мястото си на най-бедната страна в ЕС

България отново е най-бедната страна в ЕС. Според първоначалните данни на Евростат за 2012 година брутният вътрешен продукт (БВП) на човек, измерен с покупателната способност на населението, е под 50% от средното за общността - 47%, макар и да има ръст спрямо 2011 година, когато стойността на показателя за България беше 46% от средното за ЕС.

За поредна година България и Румъния остават на дъното на класацията, като северната ни съседка ни изпреварва минимално.

За изчисление на богатството в Общността статистиката използва покупателната способност, за да бъдат елиминирани разликите в цените в различните страни. За средна стойност на индекса е прието 100, което е средното ниво в ЕС.
Макар през последните години да има покачване на индекса – от 44% под средното за ЕС през 2010 година до 47% през 2012 година, България си остава най-бедната страна в Общността.

Доста напред са дори Хърватия (61%), която още не е официален член на ЕС, и кандидатът Турция (56%). Близо до нивото на българския БВП се движи Черна гора. За държавата, която е със статут на преговаряща държава за членство, БВП, измерен с покупателната способност е 42% от средното за ЕС. 

Според данните на Евростат през 2012 година най-богатата държава в общността за поредна година е Люксембург, където БВП е 271% над средното за общността. Високият резултат на Великото херцогство се дължи и на високия процент чужди работници, които не се включват в изчисленията на БВП. Страните, при които показателят е с 30% над средното за ЕС са Дания, Германия, Белгия и Финландия.

Италия и Испания са малко под средното за Общността. Кризата в Гърция и Португалия докараха показателя до 75% от средното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
1/3 от колегите ми са турци. Съвсем честно ще си кажа - понякога мога да разчитам за свършването на една работа поне на 1/3 повече от на българите колеги. Вярно особняци са, имат си собствена ценностна система, но един път копче не са ми казали, както и аз на тях. Същото беше и в университета. Силно се надявам, хората да не приравняват турците на ***. Единствените хора, които са вредни и се описват с нещо "турско" са само членовете на ДПС, някои от които дори не са турци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
retro_69
преди 10 години
Така си е,не сме за в една държава.Все пак са,цитирам:"Доста напред са дори Хърватия (61%), която още не е официален член на ЕС, и кандидатът Турция (56%)"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Ох, точно това щях да напиша...взе ми думите от устата... само да добавя и турците, дето не ги мразя, ама не сме за в една държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
rover
преди 10 години
"Само" не си изяснил, дали те 53 години ще стоят на едно място за да ни дочакат, или макар и бавно ще тръгнат назад, за да ни улеснят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
С това темпо, ще ни трябват "само" 53 г. за да достигнем средно европейското ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
Кой ни управляваше последните 3.5 години, аМай партията на ЦК на БКП и на ДС, наричаща се ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 0
data
преди 10 години
А , г-н Орешарски искате програма ? Ето ти една : всяка година с по едно место напред в ТАЗИ класация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още