IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултативен съвет към социалния министър ще подготвя нова пенсионна реформа

Очаква се в началото на юли да бъде подновена работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество

17:56 | 25.06.13 г.
Консултативен съвет към социалния министър ще подготвя нова пенсионна реформа

Консултативен съвет към министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов ще направи анализ и оптимизация на осигурителната система в страната. Освен това съветът ще трябва изготви подробен анализ на свършеното в социланата сфера от правителството на ГЕРБ и най-вече във връзка с пенсионната реформа.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов днес по време на брифинг във ведомството след проведена съвместна среща между него и ръководителите на работодателстките организации БСК, АИКБ и КРИБ, както и представители на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Съставянето на консултативен съвет е една от мерките на новото правителство във връзка с планираната реформа в социалната сфера.

Адемов уточни, че на съвместната среща е взето окончателно решение да бъде подновена работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Очаква се в началото на следващия месец да се проведе първата среща от тристранния диалог.

Припомняме че, тристранният диалог бе прекъснат след като бе приета т.нар. законова поправка, прокарана от Яне Янев, която разпореди членовете на тристранния съвет - работодатели и синдикални лидери, да обявят публично доходите си, което ги възмути и те напуснаха съвета.

По време на съвместната среща са били обсъдени и мерките за овладяване на високите нива на младежка безработица, които ще станат част от проекта на Закон за насърчаване на заетостта.

Министър Адемов представи насърчителните мерки за заетост на младежи до 29-годишна възраст, които са част от стабилизационния пакет на правителството в социалната сфера.

Чрез промените в Закона за насърчаване на заетостта работодателите ще получат възможност да наемат продължително безработни младежи на непълно работно време или да наемат безработни младежи за работа по придобитата от тях квалификация чрез съфинансиране на разходите за възнаграждения или осигуровки на наетите лица.

„Правителството ще насърчи чиракуването на безработни младежи с основно и по-ниско образование и без квалификация и ще създаде възможност работодателят да бъде наставник на безработно лице, наето за чиракуване”, обясни министър Адемов.

Европейският съюз е заделил 6 млрд. евро, които ще бъдат използвани за стимулиране на младежката заетост в новия програмен период (2014-2020 г.). България също ще може да се възползва от тези средства чрез финансиране  по европейската инициатива „Гаранция за младежта”, каза министър Адемов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още