IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се начин да се спасят средства по ОП "Регионално развитие"

До дни ресорното министерство ще предложи конкретни проекти, които да заменят рискови предварително планувани

15:09 | 28.06.13 г.
Търси се начин да се спасят средства по ОП "Регионално развитие"

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е възложила на експерти на Агенция "Пътна инфаструктура" (АПИ) и Националното сдружение на общините да се проучат възможностите да се включат и други проекти в оперативната програма "Регионално развитие", за да има резервни.

По този начин министерството ще се опита да намали риска от загуби на средства по програмата, обясни ресорният министър днес по време на парламентарния контрол.

"Важно е да се потърсят спешно начини за резервни проекти. Всичко това е възложено спешно от мен на АПИ и се надявам да успеем още следващата седмица да предложим конкретни проекти, които да заменят предварително плануваните", уточни Терзиева.

Още от първите дни на своето назначаване на поста си в регионалното министерство Терзиева алармира за потенциалната възможност страната ни да загуби средства по европейските програми във връзка с регионално развитие. Тогава тя уточни, че има много рискови проекти, заради които държавата ни може да търпи загуба на средсва.

"Причината за евентуалните загуби са многото съдебни производства, които има по обществените поръчки, лошото изпълнение на някои от поръчките от страна на изпълнителите, липса на достатъчна ефективност", обясни ресорният министър днес по време на парламентарния контрол.

Терзиева уточни, че България може да загуби между 140 и 240 хил. лв. по европрограмата от подобни рискови инфаструктурни проекти.

След анализ, изготвен от министерството, са идентифицирани 84 договора с висок риск на обща стойност 158 млн. лева от общо 515 договора в изпълнение на стойност 1,727 млрд. лева, каза министърът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още