IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Льондев: Актуализация на бюджета трябва да e с цел стимулиране на растежa

Икономиката ни не е в рецесия и има потенциал, коментира преподавателят от Нов български университет

17:48 | 07.07.13 г. 7
Атанас Льондев: Актуализация на бюджета трябва да e с цел стимулиране на растежa

Всяка актуализацията на бюджета трябва да се прави с една, единствена цел- да стимулира растежа, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът и преподавател в Нов български университет д-р Атанас Льондев. Той допълни, че икономиката на страната има такъв потенциал.

Всяко ново правителство като дойде на власт, особено в средата на годината, е принудено да сравни своите приоритети с тези, при които е правен бюджетът, поясни Льондев.

„При всички случаи новото правителство е заложило на други приоритети, които засега не знаем. Аргументите, които чухме, са по-скоро противоречиви. Имаше аргументи, както „за”, така и „против” актуализацията на бюджета”, коментира икономистът.



От гледна точка на това, че няма промяна на икономическата ситуация и че страната не е в рецесия, новината за актуализацията на бюджета е изненада. Но предвид новите приоритети на правителството, това не е точно така.

„Дупката в бюджета от 1-2 милиарда ще се образува от 1 милиард неизпълнение на приходите и още 1 милиард увеличаване на разходите,” коментира Льондев.

Той допълни, че „най-лесният вариант е да се увеличат разходите при положение, че има изоставане със събираемостта”.

Според Льондев най-вероятно ще се търси вътрешно финансиране чрез емитиране на облигации. Оптимизацията на разходите, комбинирано със съкращаването им в рамките на 10%, също вече бяха споменати.

„Приватизацията като вариант за набиране на средства едва ли ще бъде разглеждана”, коментира Льондев.

Той допълни, че бюджетът за следващата година трябва да стъпи на касовата основа на предходната. В този смисъл при изготвянето му „политическият популизъм трябва да бъде изхвърлен”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Тикво, недей да обиждаш Веско. Той самият започва да вижда нещата все по- надълбоко и по-надълбоко. Докато ти ще си останеш с погледа на СССР върху света, докато не се присъединиш към него в небитието. Как може да има още такива коне с капаци не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Кейн, я виж какво пише тук:http://***.investor.bg/po-sveta/453/a/neveroiatnata-istoriia-na-stroitelnata-kralica-na-kitai,153799/Колко от бедните са способни 5 години да спестяват за да отидат да учат?! Защо си мисля, че почти няма такива? Те дори и да им е безплатно образованието пак не искат да учат (или учат колкото да отбият номера), а какво остава и ако трябва да спестяват. И да ти кажа - затова са бедни. Защото не виждат проблем в себе си, не виждат какви усилия са положили хората, които имат повече от тях, а погледа им стига само до лъскавите повърхности, които така неудържимо ги привличат и заслепяват, че те загубват способност за всякви по-дълбоки размисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
kane
преди 10 години
Веско94,Всеки който цитира Рейгън без да го усмива е тотално неадекватен на дейтвителността... шизофреник или просто ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Vesko94
преди 10 години
Кредити за социални дейности....., изключено! За стимулиране на различните сектори в икономиката, да! Но заеми за пенсии, социални плащания. в никакъв случай не го приемам. Контрол и по-високи наказания за нелегалния внос. Иначе мерки на протекционизъм, такъв, какъвто е приложил Стефан Стамболов, например, трудно може да приложим, тъй като директивите на ЕС не дават възможност. 75% данък, WOW! Адски глупаво предложение! Роналд Рейгън е казал: "Ако се опиташ да вземеш парите на богатите и да ги дадеш на бедните, крайният резултат е, че имаш само бедни". Така че това с подобни данъци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
kane
преди 10 години
Точно!Българската икономика има нужда от ръст. Нека вземат кредити за да дават повече пари за детски, пенсии, соц.слаби ит.н. програмиОбаче трябва да се затегнат законите за внос и мита и митниците. Както и да се приеме закон с който се задължават с всички държавни или общински обществени поръчки да бъдат закупувани САМО произведено в българия стоки и ако няма такива да се допускат вносниДа се увеличат данъците на богати и свръх богати до 75% макс, за да има с какво да финансира бържавата разходите сиДа се криминализират неплащането на данъци, неплащането на соц.осигуровки и наемането на работници като ЕТ или ООД..изобщо като подизпълнители контракториДа се поддържа 10% ралика в ДДС м/у българско производство стоки и вносни стокиДа се намали ДДС на храни и стоки първа необходимот на 2% и да се увеличи на ЛУКС на 40% и вносни стоки на 35%. Да се премахне ДДС в цялото образование и медицнаДа се приеме необлагаем соц. мин.Да се приеме закон за нонпрофит банкови институции и те да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 10 години
Актуализацията на бюджета е задължителна и няма как да се избегне. След като има структурни промени в минестерствата, няма друг законен начин новите структури да се включат в бюджета. Ама един балкански акъл за кое по-първо? Къде по-ефектно е да се громи "тройната коалиция". Ами да не бяха я пускали в парламента, сега защо мрънкат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още