IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови стандарти ще отличават храните, произведени с български суровини

За ден изкупната цена на доматите се повиши до 50 стотинки, похвалиха се производителите

13:03 | 09.07.13 г. 4
Нови стандарти ще отличават храните, произведени с български суровини

Ще има нови стандарти за храни, които ще се отнасят само за произведените с изцяло български суровини продукти. Новите стандарти няма да заменят сегашните, а ще бъдат паралелни на тях.

Това обещание даде зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев пред зеленчукопроизводители от пловдивското Ново село. Мярката е част от плановете на правителството да съживи родното производство, пишат от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Стандартите ще помогнат и на потребителите да се ориентират кои стоки са български на пазара.

Припомняме, че преди седмица производителите на зеленчуци започнаха протести заради ниската изкупна цена на продукцията им. Те съобщиха, че килограм домати се изкупува при цена от 20 стотинки, което не покрива разходите им.

Само за ден изкупната цена се повиши до 50 стотинки на килограм, коментираха сега производителите от Ново село. Те отдават това на факта, че са започнали масирани проверки по веригата – складове, вериги магазини и зеленчукови борси и тържища.

Опасенията им сега обаче са мерките да не се окажат временни. Обещанията на зам.-министъра Явор Гечев са през целия активен период камионите със земеделска продукция да бъдат запечатвани на границата, а пломбите ще бъдат махани в крайната дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Точно такаБраво на правителствотоПовече стандарти за качество, за да се защитава потребителяПовече държавен протекционизъм трябва. Вижте как французи и немци си купуват преди всичко роднотоНе се грижете за "бизнеса" грижете се за хората и нуждите им, за безопастността им и т.н. "бизнеса" да се оправя сам - нали обича "свободния пазар" и леберализма... да не гледа на държавата, а да се оправя сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
stanislavr
преди 10 години
А ти как си обясняваш това, че френските картофи са по-евтини от българските. Или гръцките домати, египетския лук, македонските чушки. С липсата на протекционизъм при тях или по-скъпата нафта и високите заплати при нас, в страната, която е научила Австрия и Унгария на зеленчукопроизводство и то само преди 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
993
преди 10 години
Ъъъъ, цените на доматите са се повишили с 50 ст. Това добре ли е? Утре ще говорим за инфлация.... Каква е целта, да пълним гушите на зеленчукопроизводителите или да ядем зеленчуци на нормални цени? Що за популизъм?! Искаме държавата да ни дава пари. ами и аз искам да ми дава за да ги купувам... Баси логиката... А иначе искаме европейски правила, пазар и т.н., но ако от европейски страни внесат по-евтино, това е проблем. На това му се вика протекционизъм, който няма място в ЕС. Утре БСП ще каже колко да струват доматите?! *** може и плановата икономика да върнат... Безумия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
Къде сте критиците на кабинета? Знаете само да плювате. Айде сега, защо не коментирате подобни теми?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още