IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациенти настояват да не се променя механизмът за плащане на онколекарствата

Ако плащането се върне отново в министерството чрез търгове, ще се ограничи достъпът на пациентите до скъпоструващите медикаменти

13:46 | 09.07.13 г.
Пациенти настояват да не се променя механизмът за плащане на онколекарствата

Пациентски организации настояват лекарствата за лечение на онкологични заболявания да продължават да се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да не се прехвърлят в Министерството на здравеопазването или в друг фонд, съобщава БТА.

Представители на няколко пациентски обединения изразиха тревога от подобна стъпка заради разпространени в медийното пространство идеи за "изваждането" на онколекарствата от здравната каса. Според тях това би довело до сериозно ограничаване на достъпа на пациентите до тези скъпоструващи медикаменти.

От организациите настояват още да се премахне ДДС върху лекарствата, за които плаща здравната каса. По такъв начин биха се освободили 100 млн. лв., с които ще може да се покрие заплащането на други лекарства, каза Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

„Не може в най-бедната държава в Европа да се плаща най-висок ДДС“, допълни той. Хасърджиев направи сравнение на средствата за здравеопазване и за лекарства, които Гърция и България отделят - в Гърция бюджетът за тази година само за лекарства е 2 милиарда евро, а в България целият бюджет за здравеопазване е 1,5 милиарда евро.

Четирите националнопредставени пациентски организации ще внесат днес становището си в здравното министерство, здравната каса и Министерството на финансите, каза Иван Димитров от Български пациентски форум. По думите му, ако лекарствата се върнат в бюджета на Министерството на здравеопазването и отново се премине към тръжна процедура за доставката им, това би се отразило негативно на много пациенти.

НЗОК започна да плаща лекарствата за онкологично болни пациенти от 2011 година. Преди това тези медикаменти бяха ангажимент на Министерство на здравеопазването.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още