IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС уволни дисциплинарно Николай Кокинов

Причината са изтеклите в медиите разговори в Банкя

16:11 | 11.07.13 г. 2
ВСС уволни дисциплинарно Николай Кокинов

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Деветнайсет от членовете на Съвета гласуваха "за" уволнението на Кокинов, един беше против, а двама се въздържаха, пише Dnes.bg.

Кокинов може да обжалва пред Върховния административен съд решението. Това е второто дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор.

То беше образувано, след като през април  до медиите бяха разпратени записи от разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившият земеделския министър в кабинета му Мирослав Найденов и Николай Кокинов, в който тримата обсъждат магистрати и ги описват с обидни квалификации. 

След разпространяването на записите  Николай Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП, защото от подслушаната среща ставаше ясно, че изнася пред Мирослав Найденов данни от досъдебното производство срещу него, както и резултатите от проверката на прокуратурата за незаконното подслушване по сигнала на Сергей Станишев.

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет пък се сезира и образува проверка. След това петима членове на ВСС подадоха предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Кокинов. То беше образувано по повод действия, с които той е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е уронил престижа на съдебната власт.

През юни прокуратурата реши, че няма да образува производство, защото Найденов, експремиерът Борисов и Николай Кокинов не са извършили престъпление при проведения в Банкя разговор между тримата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Има ли някой снимка на хората от ВСС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още