IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открити са множество нарушения около проекта за Българския Лувър

Липсва яснота във връзка с изграждането на сградата и експонатите, които ще бъдат поставени

12:05 | 16.07.13 г.
Открити са множество нарушения около проекта за Българския Лувър

Около изграждането и проектирането на бъдещата Национална художествена галерия, наричана още „Българският Лувър”, са открити много сериозни нарушения и неточности. Проверка на Министерството на културата показва, че липсва яснота не само какви експонати ще бъдат изложени в музейния комплекс, но и не е извършен и подробен план за конструкцията му отвътре.

За това съобщи министърът на културата Петър Стоянович по време на пресконференция, цитиран от „Фокус”.

„Начинът, по който проектът е управляван от предишното ръководство досега, не прави чест на България. Това, което ни предстои, е не толкова да подбутваме проекта напред, а да го запазим”, заяви Стоянович.

По думите му, за да имаме една институция на музей, трябва да имаме яснота, какво той ще съдържа, като експонати, дали сградите, в които той ще се помещава, ще са съчетаеми. Дали ще имаме под покрива на конструкцията един или два музея, дали са съчетаеми всички системи от сигурността и вътрешната климатизация.

В тази връзка той обясни, че е „абсолютно невъзможно да влязат някои произведения на изкуството, които могат да бъдат повредени от влагата, която остава след строителните дейности”.

Освен това той посочи, че на този етап липсва яснота дали ще има една или две администрации. „Трябва да съществува обучен готов екип, който още не е готов, не е посочена неговата бройка и не е изпратен за обучение“, допълни културния министър.

„Имаме строителство и напън – да се усвоят един средства, преди да е ясно, какво и как ще бъде показано и изложено в тази бъдеща Национална художествена галерия“, категоричен бе той.

Друг сериозен проблем пред изграждането на проекта за „Българския Лувър“ е и заведението „Планет”, което се намира на южната фасада на сградата. Стоянович уточни, че е подписан „престъпен“ договор между предишния министър на културата Абрашев и заведението, в който няма клауза за разваляне на договора.

Припомняме, че в началото на юни тази година новият културен министър алармира, че откриването на "Българския Лувър" ще се забави, заради нередности в организацията по стротелството и управлението му. Плановете на правителството на Бойко Борисов бяха музейният компекс да бъде открит през лятото на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още