IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за СРС-тата

Против гласуваха 125 депутати от "Коалиция за България", ДПС и "Атака"

11:56 | 02.08.13 г.
Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за СРС-тата

                                                                                                                  От: Камелия Цветанова

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС). Това стана с гласовете на 125 депутати от "Коалиция за България", ДПС и "Атака". Народните представители от ГЕРБ в залата, които бяха общо 69, подкрепиха ветото.
 
Държавният глава имаше резерви по отношение на някои текстове, тъй като счита, че те влизат в противоречие с основни конституционни принципи.
 
Според него правото на новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС, навлиза по недопустим начин в работата на разследващите органи и на съда.

Росен Плевнелиев не беше съгласен и с текста, регламентиращ парламентарния контрол. 

Мнозинството в парламента обаче не се съгласи с мотивите му и гласува отново промените в закона. Според тях данните, получени в резултат на използване на специални разузнавателни средства (СРС), отпадат от списък на категориите информация, подлежаща на класификация като държавна тайна.                                                                                               

Списъкът с информацията, която е държавна тайна, е част от Закона за защита на класифицираната информация. Държавна тайна ще бъде информацията за използваните, съгласно законовите разпоредби, специални разузнавателни средства, т.е. техническите средства и/или способите за тяхното прилагане.

Специализираната структура, която основно прилага специални разузнавателни средства, а именно Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” (СДОТО), ще бъде изведена от структурата на МВР и ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет.

Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище в град София. Изваждането на органа, който технически осигурява и прилага СРС от МВР и разделянето на заявителя на СРС от прилагащия СРС и поставянето му в позиция на равна отдалеченост от всички заявители на СРС по чл.13 от закона, ще гарантира неговата независимост и невъзможност за злоупотреба.

Възстановява се Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС. Националното бюро ще се състои от петима членове, в това число председател и един заместник-председател, които ще се избират от парламента. Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

За първи път се въвежда механизъм на контрол чрез бюджета. Само през бюджета ще се дисциплинират органите, които заявяват СРС и ще се намери добрият баланс между нуждата от използване на „тайни доказателства”, гражданските права и финансовите възможности на държавата. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали.

Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни. Министерски съвет ще регламентира подробно реда и начина на прилагане на този нов принцип. Естествено е той да бъде въведен в действие не веднага, а в началото на следващата календарна и финансова година. ДАТО е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО, в едно с материална база и техника, а така също и на информационния фонд и архива. Целият личен състав и всички служебни и трудови взаимоотношения, изцяло запазени, се прехвърлят в новата агенция.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още