IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН прелицензира здравните дружества в застрахователи

Допуснатите на пазара компании са финансово стабилни, отговорни и прилагат добри бизнес практики, посочват от регулатора

18:34 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН прелицензира здравните дружества в застрахователи

Комисията за финансов надзор (КФН) успя в срок до 7 август 2013 г. да прелицензира здравноосигурителните дружества, които подадоха своевременно документи, като застрахователни, съобщава на своя сайт регулаторът. 

Процесът започна преди близо година с промените в Закона за здравното осигуряване, приети от Народното събрание, които задължиха здравноосигурителните дружества да приведат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховането и да подадат заявление до регулатора за издаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност по общо застраховане. За улеснение на бизнеса процедурата по прелицензиране бе освободена от такса.

На 7 август 2013 г. КФН издаде още два лиценза за извършване на застраховане по застраховките „Злополука” и „Заболяване” на дружествата „Общинска здравноосигурителна каса” АД и „Евроинс - здравно осигуряване” ЕАД.

С тези две дружества прелицензираните здравноосигурителните дружества като застрахователни стават общо 10. Така Комисията за финансов надзор успя в законоустановения срок да прелицензира всички, които подадоха документи.

Към момента здравноосигурителните дружествата, получили лиценз от КФН, са: „ЗОК България Здраве” АД, „Здравноосигурителна каса Фи Хелт” АД, ЗОК "Надежда" АД, "ЗОФ Даллбогг:живот и здраве" ЕАД, ЗОФ "Медико - 21" АД, „Обединен здравноосигурителен фонд ДОВЕРИЕ" АД, „Токуда здравноосигурителен фонд”, „Здравноосигурителен фонд Съгласие” АД, „Общинска здравноосигурителна каса” АД и „Евроинс - здравно осигуряване” ЕАД.

Процедурата по прелицензирането на здравноосигурителните дружества в застрахователи се наложи, защото България трябваше да приложи по отношение на дружествата по доброволно здравно осигуряване застрахователните директиви, както и разпоредбите за свободното движение на капитали, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз.

Промяната бе задължителна, тъй като според европейските институции доброволното здравно осигуряване по същество не се различава от застрахователната дейност за покриване на здравни рискове. В случай на неизпълнение на европейското законодателство в областта, България беше заплашена от сериозна глоба - риск, който с усилията и на КФН, страната успя да избегне.

Очакванията на комисията са големият печеливш от прелицензирането да бъдат потребителите на здравни услуги, които са над 197 хиляди, по последни данни, представени в КФН за второто тримесечие на 2013 г. Те ще могат да ползват пълния пакет от предлаганите досега възможности, но ще бъдат много по-защитени. Качеството на услугите също ще се повиши, тъй като са заложени по-високи критерии към застрахователните компаниите, съгласно разпоредбите на КЗ, като например: по-висок собствен капитал, завишени изисквания към органите на управление, както и обезпечаване на дейността с адекватни информационни системи.

Всички изисквания на закона гарантират на потребителите на тези услуги, че допуснатите на пазара компании са финансово стабилни, отговорни и прилагат добри бизнес практики. В резултат на прелицензирането се очаква засилване на конкуренцията в сектора, също така и по-големи възможности за избор от страна на потребителите на застрахователни продукти.

КФН издаде две решения по заявления за разрешаване на преобразуване чрез вливане на здравноосигурително дружество в друго действащо здравноосигурително дружество, а именно: разреши преобразуването чрез вливане на „Юнайтед здравно осигуряване” ЕАД в „Евроинс – Здравно осигуряване” ЕАД и здравноосигурителна компания „Съгласие здраве” АД, в Здравноосигурителен фонд „Хипократ” АД (с настоящо наименование „Здравноосигурителен фонд Съгласие” АД). Приемащите дружества „Евроинс – Здравно осигуряване” ЕАД и „Здравноосигурителен фонд Съгласие” АД кандидатстваха и получиха лиценз като застрахователи.

КФН издаде и едно решение по заявление с искане за преобразуване чрез вливане на здравноосигурително дружество в действащо застрахователно дружество, а именно на "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД в "Дженерали Застраховане" АД.

Едно здравноосигурително дружество - „ДОМ – Здраве” АД получи разрешение по подадено заявление за доброволно прекратяване.

„Здравноосигурителен институт” АД е сезирало КФН с искане за издаване на лиценз, като в отговор на установени нередовности, дружеството все още не е представило коригирани документи.

На 1 август 2013 г. „Европейска здравноосигурителна каса” АД подаде в КФН документи за прелицензиране, които предстои да бъдат разгледани.

Към настоящия момент има 3 здравноосигурителни дружества, които не са подали документи в КФН. Това са: Здравноосигурително дружество „Булстрад Здраве” АД, „ДЗИ – Здравно осигуряване” АД и „Здравноосигурително дружество – Планета” ЕАД.

Според изискванията на закона те трябва в едномесечен срок след изтичането на срока, т.е. до 07.09.2013 г., да подават в Комисията за финансов надзор заявление за:

- преобразуване чрез сливане със или вливане в застраховател, получил лиценз за извършване на застраховане по раздел ІІ от приложение № 1 към Кодекса за застраховането, включително за прехвърляне изцяло или частично на своя портфейл от здравноосигурителни договори в процедурата по преобразуването, или

- прехвърляне изцяло на своя портфейл от здравноосигурителни договори или на част от него на застраховател, получил лиценз за извършване на застраховане по т. 2 или по т. 1 и 2 от раздел ІІ, буква „А“ на приложение № 1 към Кодекса за застраховането, извън процедурата по т. 1, и за откриване на процедура по прекратяване, или

- прекратяване на дейността си по реда на Кодекса за застраховането, независимо от това, дали завареното здравноосигурително дружество е прехвърлило, или не портфейла от здравноосигурителни договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още