IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски директиви налагат промени в доброволното здравно осигуряване

Дружествата за доброволно здравно осигуряване, които отговорят на критериите, ще станат общозастрахователни компании, другите отпадат от пазара

17:01 | 12.01.11 г.
Европейски директиви налагат промени в доброволното здравно осигуряване

Заради изисквания на Европейския съюз доброволното здравно осигуряване у нас ще се промени съществено от следващата година, но не в положителна посока. За това алармираха от Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване (АЛДДЗО).

Това ще стане заради готвените от правителството промени, според които частните здравно-осигурителни дружества ще станат общозастрахователни с след промени в Закона за здравното осигуряване.

Основното опасение на АЛДДЗО е, че от пазара на здравното осигуряване ще изчезне услугата, която частните здравни дружества предлагат в момента, а в същото време за нея има доста клиенти. Според представители на асоциацията рискът е, че услугите по доброволно здравно осигуряване постепенно ще станат нерентабилни и ще се ликвидират, тъй като няма да има кой да ги предлага.

Очаква се част от лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване да се влеят в общозастрахователните компании, други да се прелицензират като такива, а трети да прекратят дейността си, защото няма да могат да отговорят на новите европейски изисквания. Според тях размерът на основния капитал на дружествата трябва да се увеличи от 2 млн. лв. на 4,6 милиона лева, което не е съразмерно с управлявания от тях ресурс, който към момента възлиза на 38 милиона лева.

Според председателя на асоциацията д-р Мими Виткова общозастрахователните компании нямат компетенциите да работят с проблемите на пациентите и да пресмятат риска за заболяванията. Ето защо от АЛДДЗО настояват да запазят единствения си предмет на дейност – здравното осигуряване.

В подкрепа на тезата си от асоциацията изнесоха и данни за европейски и световни практики по казуса. Виткова съобщи, че много европейски държави са договорили отлагателен период за това изискване, докато променят законодателството си, така че да не пострада здравно-осигурителният модел. „България обаче не е положила усилия и не е договорила отлагателен период, като е избрала най-лесния начин – ликвидирането на дружествата за доброволно здравно осигуряване“, коментира Виткова.

Според нея, ако здравната реформа беше осъществена, частните фондове щяха да са част от задължителното здравно осигуряване и сега изискванията към България щяха да са по-различни.

Виткова припомни, че България е с най-високите кешови плащания в Европейския съюз в сферата на здравеопазването. По думите й 40%, или над 1 милиард лева годишно, се въртят под масата в здравеопазването всяка година.

От асоциацията съобщиха, че въпреки кризата и липсата на адекватни реформи в здравеопазването, частните здравно-осигурителни дружества бележат ръст и през 2011 г. очакванията са също за растеж в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
seo
преди 12 години
Цени за доброволно здравно осигуряване:http://xn----7sbbgbfdoko7cfhbyio2bzr.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още