IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разраства се хаосът с пререгистрацията на здравните фондове

За пореден път правителството предлага частните здравни осигурители да станат общи застрахователи заради спорна евродиректива

08:30 | 17.05.12 г. 4
Разраства се хаосът с пререгистрацията на здравните фондове

Прави се пореден опит доброволното здравно осигуряване у нас да се извършва само от компании, които имат лиценз за медицинска застраховка. Ако до няколко месеца здравно-осигурителните дружества не се пререгистрират по Кодекса за застраховане, има голяма вероятност срещу България да започне наказателна процедура от Съда на Европейския съюз.

Според последната евродиректива („Платежоспособност 2”), която трябва да влезе в сила през есента на 2012 г., се дава възможност да се направи изключение за българските здравноосигурителни дружества.

В началото на тази година обаче с писмо на Европейската комисия се настоява България да приведе дейността на фондовете за доброволно здравно осигуряване в съответствие с действащите стари евродирективи за застраховането, тоест, че изключенията не важат.

Новите предложения за фондовете

Заради заплахата от наказателна процедура миналата седмица Министерският съвет скоростно предложи нов пореден проект за промени в закона за здравното осигуряване, които предвиждат прелицензиране на здравните фондове като застрахователи. В мотивите към законопроекта е записано, че на 27 януари 2012 г. в България е получено мотивирано становище на Европейската комисия по стартираната процедура за нарушение, което представлява последният етап от досъдебната фаза, преди Еврокомисията да отнесе въпроса към Съда на Европейския съюз. 

С предложените от правителството промени се иска дейността по доброволно здравно осигуряване да се извършва от застрахователи, които имат право да извършват дейност по застраховка „Заболяване” или застраховка „Злополука” и „Заболяване”. На практика това означава, че съществуващите в здравноосигурителни дружества ще трябва в едногодишен срок от влизане в сила на закона да приведат дейността си в съответствие с Кодекса за застраховането и да подадат документи за лицензиране като застрахователи, или да преустановят дейността си.

Предисторията

За последен път законопроект за прелицензиране на здравните фондове като застрахователи беше внесен в парламента през 2011 г. по искане на здравното министерство. От ведомството тогава мотивираха предложението с европейските изисквания, но депутатите го отхвърлиха с аргумента, че предстои влизането в сила на нова евродиректива, с която тази необходимост ще отпадне.

В края на 2009 г. отново имаше такъв проект, в който беше записано, че целта е да се уеднаквят изискванията и правата за всички компании, да се повиши финансовата им стабилност и да се увеличат възможностите за избор за пациентите.

Нормативният хаос

Председателят на асоциацията на дружествата за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова каза за Investor.bg, че е изненадана от нормативната бъркотия, която се случва в последните няколко месеца по казуса.

Последна актуализация: 21:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 11 години
Точно така бат' Пешо. Аз не разчитам на лекари, знахари и тема подобни . Нито пък на НЗОК или частните й сурогати. Хора, обърнете се навътре в себе си и проумейте, че здравето ви е във ваши ръце. "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Лобито на статуквото в момента е огромно! Първо има държавен монопол. Второ при застрахователен лиценз има повече регулации. Трето, измамите са огромни наистина. Четвърто, да не откриваме топла вода. Затова и мноооого малко се инвестира в частни клиники/за справка виж НОРМАЛНИТЕ държави/. Всяка частна/пък и държавна/клиника и болница, би работила с удоволствие с клиент на гарантирано застрахователно-осигурително дружество. Е тогава к`ви клиники ще има....Макар че, болница ли е, не ми го хвали. Да сме живи и здрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 11 години
Тези фондове са тотални измамници.Хора не си харчете парите за да хрантутите спонсорите на Гоце и мутрите.Ще плащате като попове а когато имате нужда няма да получите нищо.Не се заблуждавайте.Здравето ви не зависи от лекари и фондове а от самите вас.Внимавайте какво ядете и как живеете.Болестите са наказание заради начина на живот.Лекаря може да притъпи болката но не може да ви излекува ако не промените начина по който живеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още