IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Салчев: Пазарният принцип при солидарна здравна система не работи

Проблемите в сектора идват от липсата на анализи за икономическата ефективност от направените инвестиции

08:22 | 01.08.13 г. 50
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петко Салчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Петко Салчев. Снимка: Личен архив

Проф. Петко Салчев е завършил медицина във Висшия медицински институт на Медицинска академия през 1987 г. Той има дипломи и по специалностите „Научна медицинска информация” и „Социална медицина”. В периода 2003-2005 г. е заместник-министър на здравеопазването в правителството на НДСВ. В момента оглавява дирекция „Класификационни системи” в Националния център по обществено здраве и анализи.

Разговаряме с проф. Салчев за качеството на българското здравеопазване, за средствата, които се отделят за здраве, за успешните здравни политики.

Професор Салчев, как бихте обяснили противоречивата тенденция на нарастване на парите за здраве и влошаването на качеството на българското здравеопазване в последните години?

Факт е, че парите за здравеопазване през последните години са нараснали значително, но реално виждаме ли някаква промяна? Според мен пари в здравния сектор винаги не достигат, защото се харчи публичен ресурс, а в същото време не се правят анализи за икономическата ефективност от дадена дейност – дали вложената сума ще доведе до реален резултат.

Имаме и постоянно развитие на високите технологии, което оказва натиск и оттук идва усещането, че пари в системата няма. А всъщност нерационалното разходване на средствата и разпределението им по неправилен начин води до липса на качество. Неправилното разпределение води до финансов недостиг за болниците, които задлъжняват, от друга – средствата, които остават в здравната каса се преразпределят по неясен начин. Парадокс е, че средства в доболничната помощ остават всяка година, а в същото време има недостиг на направления.

Каква е причината за тези парадокси?

Смятам, че най-сетне трябва да се помисли какво се е случило до момента, да се направят съответните изводи, защото всяко правителство реди някакво парче от пъзела. Системата е много сложна и всяко действие трябва да се мисли в дългосрочен план, за да може да се оцени дали ще окаже някакво влияние. А да се подхожда на парче – днес да поправим едно, а утре друго – не работи.

Кога ще се случи прословутата здравна реформа, защото секторът все още не е реформиран?

Всъщност здравната реформа приключи отдавна. На практика това е регламентиране на обществените отношения в системата. Ако искат да правим нова реформа, да кажат. Но обществените отношения в здравеопазването вече са уредени. Още преди десетина години бяха приети законите и досега само се доработва. Имаме възприет здравноосигурителен модел, отговарящ на договорните принципи и квази пазар. А дали е достатъчно добър този модел и дали трябва да се променя, нека кажат политиците и обществото да каже дали е доволно. За мен идеята за напълно пазарни отношения в здравеопазването не е решение на проблемите, защото ние сме социална държава в социална Европа и моделът е солидарен.

Трябва ли Националната здравноосигурителна каса да има конкуренция?

Това е една от идеите, които наричам зомби идеи – тъкмо я убиеш и тя пак се появи. Както знаем вторият стълб на здравното осигуряване вече е унищожен. Значи остава само една каса, която покрива солидарния модел. Зависи какъв тип конкуренция ще искаме – основана на застрахователния или на солидарния модел.

Конкуренция на база солидарния модел изисква да създадем втора здравноосигурителна каса, която да повтаря същите елементи на настоящата. Това е пряката солидарна конкуренция. Но сега се върви към така наречения застрахователен принцип и ако го изберат, ще се работи по този начин. Но тогава ще има ли солидарен модел? Защо дават за пример Германия – тя е федеративна република и всяка федеративна единица има собствена каса. Ясно е, че има много каси, но те не се конкурират помежду си. Така че трябва да се подхожда внимателно, когато се говори за здравноосигурителни модели.

Доколко може да ни помогне електронната здравна карта?

Точно това е друга зомби идея - така наречената електронна здравна карта. Мит е, че тя ще реши веднага всичките ни проблеми. За съжаление не е така. Здравната карта е създадена още през 2001 година. Но тя е само един административен инструмент. Докато има решения само на регионално ниво, а не на национално и докато не направи така, че да отговаря на реалните потребности на населението, то картата ще бъде само един лозунг.

Какво означава това и какво ни дава? В момента дава код за влизане в системата. И ако правителството сега реши да направи електронни лични карти с чип, електронната здравна карта се обезсмисля. А здравното досие е само за здравноосигурените лица и то за услугите, които плаща касата. А другите услуги, които не се заплащат от касата кой ги следи? А спешната помощ? Досега всички реформи в тази сфера стигат до увеличение на заплатите на работещите там. Но нищо повече освен договорката за пренасочване на разговорите на 112 към спешния 150. А направиха ли се стандартите, реши ли се как ще действа регионално спешната помощ, ще бъде ли към болниците или не, как ще става разпределението на различните нива, ще изпълнява ли транспортни функции – все неща, които трябва да се решат на политическо ниво. Ще работи ли публично-частното партньорство, а защо няма агенция за спешната помощ.

Министър Андреева предложи да се субсидират малките лечебни заведения, а не да се закриват, каквито заявки имаше...

Биха могли да се приложат различни механизми за подпомагане на лечебните заведения. Преди да решим дали е необходимо или не, обаче трябва да имаме един общ план какво ще се прави с болничната помощ, защото ако решим по някакъв начин да подпомагаме тези лечебни заведения да ги пренасочим да извършват друга дейност, то следва да се търси дългосрочната визия - за хронично болните, за хората с тежки проблеми. Именно това е тяхната работа, а не да извършват високотехнологични дейности с високотехнологична апаратура, която всъщност не можем да си позволим. Също така трябва да се реши какъв ще е подходът към определени откъснати и труднодостъпни райони и какво точно ще се подпомага - сградата или дейностите в лечебното заведение. Така че подобно подпомагане ще реши част от проблемите при един общ план как трябва да се действа.

Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 10 години
"П. Салчев: Пазарният принцип при солидарна здравна система не работи" - Добрутро!!Значи ще смениме солидарния модел с пазарния!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
stillerbeobachter
преди 10 години
Кои са тия "нормални страни назапад", дето държавата не се меси в здравеопазването? Може би Англия с NHS? Или Америка, които пропищяха от частното здравеопазване и сега имат универсално такова? Франция, Германия, скандинавските страни, кои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Прочетете новият закон за вероизповеданията. Изцяло в услуга на мюсюлманите е.Ще подаряват българска земя на всяко вероизповедание. Ако го приемат земята под джамиите ще бъде подарена на мюсюлманите.Единият от вносителите е Павел Шопов от Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Друго интересно - у нас един (зъбо)лекар се пада на 232 души, а в Сингапур един (зъбо)лекар се пада на 400 души. Т.е. тамошните лекари са доста по-ефективни от нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Монополна в смисъл че не може да бъде избегната или заменена от частна такава. Може да бъде само допълвана - точно като е при нас с НЗОК и частните застрахователи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Друга важна особеност е, че осигурителната система е национална и задължителна. Т.е. държавна и МОНОПОЛНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Ако се зачете човек в сингапурската осигурителна система ще види, че понятието "лична" сметка е в голяма степен условно защото е обект на множество ограничения. Така например, не може човек да си вземе парите от "личната" сметка и да отиде да се лекува някъде извън Сингапур - парите могат да се разходват само в сингапурски болници.http://***.moh.gov.sg/content/moh_web/home/costs_and_financing/schemes_subsidies/medisave/Withdrawal_Limits.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...The specific features of the Singapore healthcare system are unique, and have been described as a "very difficult system to replicate in many other countries."...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
-->По втория проблем обаче - по-специално отношение, съм малко скептичен: Какво по-точно специално отношение искаш - ВИП стая с телевизор и лична сестра ли? Или от по-скъпите лекарства? Или по-избран лекар? Или по-добра апаратура? И това само за тези които са плащали на макс ли да бъде или от някакъв праг нагоре? Ако е праг, как точно да го сметнем като не знаем кой какво точно ще предпочете? Изобщо (без да съм тесен специалист), ми се струва, че това е доста сложна и вероятно непостижима от оптимизационна гледна точка задача. Затова, по-простото решение е това, което казах - осигурявай се на по-малко - толкова, колкото смяташ, че солидарността ти позволява, а останалите пари спестявай в лична банкова сметка (депозит) и ако имаш нужда си плащай за каквито екстри искаш от този депозит....И разбира се, най-вече гледай да не се разболяваш - поддържай ДУШАТА и тялото си чисти и във форма и от друго няма да имаш нужда. Аз поне, за себе си, съм избрал този вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Сега те разбрах - понеже плащаш на макс, ти искаш първо подобаваща доза уважение и второ, специално отношение ако опреш до услугите на НЗОК. Първия въпрос мисля може лесно да се уреди - не е проблем НЗОК да извади и поддържа един бял списък на хората с най-големи заслуги за (солидарната) здравна система (само за който иска разбира се).-->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още