IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков е уволнил директора на НЦИОМ Лидия Йорданова?

Одит открил над 200 хил. лева, платени на външни лица без договор

09:43 | 21.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Михаил Миков е уволнил директора на НЦИОМ Лидия Йорданова?

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е уволнил директора на държавната социологическа агенция НЦИОМ Лидия Йорданова, съобщи Нова ТВ.

Според днешна публикация във вестник „Преса” вътрешен одит в Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) е установил, че на външни лица са изплатени 211 879 лева, без да има подписан договор за това.

Още деветима служители на агенцията се очаква да бъдат освободени до началото на есенната сесия на законодателния орган. Четирима от тях обаче ще бъдат преназначени в новосъздадената Агенция за оценка на законите.

При проверката е установено, че Лидия Йорданова е използвала като анкетьори срещу заплащане роднини на социолозите от НЦИОМ. Получавали се и по две заплати, веднъж по трудов договор и втори път по граждански за външни изпълнители. Данните от одита са предадени на прокуратурата.

За предстоящото закриване на НЦИОМ председателят на парламента намекна в началото на август. Тогава Михаил Миков каза, че е необходимо да се създаде ново звено, което да оценява ефекта от изработваното законодателство. Малко след това Народното събрание сезира прокуратурата заради финансови нарушения в държавната социологическа агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
инвестор, напълнихте се с политически новини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Подкрепям! Мачкай наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още