IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задвижват законови промени заради поредния фалирал туроператор

Ще бъде поискано създаването на единен Гаранционен фонд на туроператорите

10:05 | 29.08.13 г.
Задвижват законови промени заради поредния фалирал туроператор

Спешни законодателни промени заради поредния фалирал туроператор ще направи Министерството на икономиката и енергетиката. До дни ресорният заместник-министър по туризма Бранимир Ботев ще предложи за обсъждане в Министерския съвет за промяна на Закона за туризма, като ще бъде поискано създаването на единен Гаранционен фонд на туроператорите.

Поводът за спешните поправки е поредната фалирала туроператорска фирма - "Валери 90", която преди дни обяви несъстоятелност и остави десетки български туристи блокирани в Лондон. Някои от тях трябва да доплащат нощувките си, а други са с изцяло провалени почивки. Все пак министерството на икономика успя да потвърди самолетните резервации на туристите.

Ведомството е отнело и лиценза на туроператора "Валери 90", съобщава bTV.

Идеята на поправките е гаранционният фонд да заработи до края на годината. По думите на Бранимир Ботев при подобен случай – при фалит на туроператор, щетите за туристите ще се плащат моментално, а след това ще
си търсят парите от туроператора.

За последните няколко години това е пореден случай на изоставени български туристи в чужбина заради фалит на туристическа агенция. От туристическия бранш отдавна настояват за създаването на Гаранционен фонд, който в случай на несъстоятелност на компанията, веднага да се задейства и туристите да не търпят щети. Въпреки изцяло ремонтирания Закон за туризма обаче от предишното правителство, подобна промяна не беше заложена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още