IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Греков: Производителите на грозде заслужават по-висока цена

Гроздето тази година е с много висока захарност, което обещава добра година за винопроизводителите

18:22 | 30.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Греков: Производителите на грозде заслужават по-висока цена

Очакваме една много добра реколта от грозде. Тази година тя е с 30-40 % над прогнозираното, а гроздето е с много висока захарност, което означава и добра година за българските вина.

"Ще произведем хубави и качествени вина, които ще се реализират на пазара в конкуренция с чуждата продукция", отбеляза земеделският министър Димитър Греков в началото на гроздобера в пловдивското село Устина, пише пресцентъра на земеделското министерство.

Според Греков цената на гроздето все още е незадоволителна и българските гроздопроизводители заслужават по-висока изкупна цена и повече пазари за реализацията на продукцията си.

„Следващата седмица ще заминем за Китай, където има много голям интерес към нашите вина. Министерството на земеделието и храните продължава да работи за отваряне на нови пазари за българските производители“, посочи още министърът.

През последните години площите със засадени десертни сортове се увеличават, коментира още земеделският министър. Производителите получиха и средства по линия на de minimis. Така България има определен потенциал в развитието на десертни сортове и това производство трябва да се развива и в бъдеще, обясни Греков.

Над 10 милиона тона грозде е изнесла страната ни за изминалата година, коментира още Греков в село Устина, цитиран от Bulgaria on Air.  Що се отнася до вноса - внасяме само малки количества десертно грозде, защото българската продукция е конкурентна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
lpef
преди 10 години
Аааахахааа, 10 мил. тона.....браво бе, математик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Наивник
преди 10 години
Абе, хайде малко по сериозно с милионите тонове. Това, че имаме министър с проблемна математика и с липса на познание на мерните единици, не означава, че уважавана медия трябва да повтаря простотиите му :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Да бе, видиш ли , субсидийки на корем и калпак и все им е малко и все по-високи цени искат?! Аман Ве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Убийствено точен коментар! :) Ама предполагам ви идва да им се из***ерете в устите, како и заслужават!А относно статията, кой какво заслужава, определя свободния пазар! Доколкото го има у нас (не говоря за банките, където с лобистки закони си докараха, всичко да им е печалба, дори когато се ос***рат).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Patilan
преди 10 години
аз като чуя думата заслужава и ми се до*ира!!!!Последният път когато ми говориха за това кой какво заслужава .... беше един изгряващ политик, който ми обясняваше как политиците заслужават часовници от по 200 000 евро, щото видиш ли и Путин носил такъв. Ама тъй като получават заплати само от по 2-3000, то те си взимат заслуженото отделно... ако схващате за какво говоря :)Та можем да си мечтаем за това кеото заслужаваме, ама в крайна сметка си залсужаваме единствено това което ни е в джоба...Другата дума от която ми се до*ира е справедливо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
А за моите продукти тоже !п.п.Писна ми да ме занимавате само със земеделците в кратце !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още