IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансферът на пари от здравната каса пак скара депутатите

Управляващите и съсловните и пациентски организации обвиняват предишната власт, че са "откраднали осигуровките на хората"

20:13 | 12.09.13 г.
Трансферът на пари от здравната каса пак скара депутатите

                                                               От Камелия Цветанова

Отчетът за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2010 година скара управляващи и опозиция от парламентарната здравна комисия и накрая те не приеха решение за него.

Още в началото на заседанието бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова предложи докладът да не бъде разглеждан, защото вече е бил обсъден от здравната и бюджетна комисия в предишния парламент.

Тя заяви, че това обсъждане е безсмислено, освен ако управляващото мнозинство не иска отново да повтори темата с трансфера от 1,4 млрд. лв. от НЗОК към бюджета, направен по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков.  С гласовете на БСП и ДПС предложението й беше отхвърлено и два часа депутатите от управляващото мнозинство и от опозицията спориха по въпроса.

От 2010 г. започна крахът на здравеопазването, нападна пръв Емил Райнов от БСП, който също е управлявал касата. Той припомни, че до 2010 г. здравно неосигурените са били 900 хиляди души, а сега са 2 милиона.

”През 2010 г. два пъти имаше актуализация на бюджета на касата, а това говори, че някой не е предвидил приходната и разходната част, т.е. някой не си е свършил работата, именно тогава вие демотивирахте хората да си внасят осигуровките”, упрекна той народните представители от ГЕРБ.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов също обвини предишната власт, че е откраднала осигуровките на хората. ”На мен лично са ми прибрани 1 500 лв. от вноски без никакво основание, затова водя дело, Народното събрание гласува да ограби собствения си народ и това е безобразие”, коментира той.

Нигяр Джафер от ДПС, която е и председател на здравната комисия, заяви, че „няма друга страна, която да е взела пари от касата и да ги е похарчила за друго, когато не са стигали парите за диагностика и за клинични пътеки”. 
От пациентските организации също поискаха да се върнат поне част от тези средства в НЗОК.

Последна актуализация: 00:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още