IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансферът на пари от здравната каса пак скара депутатите

Управляващите и съсловните и пациентски организации обвиняват предишната власт, че са "откраднали осигуровките на хората"

20:13 | 12.09.13 г.
Трансферът на пари от здравната каса пак скара депутатите

Семир Абу Мелих от ГЕРБ защити предишното правителство, като заяви, че мандатът на кабинета на Борисов е приключил с плащане на всички задължения към болниците. “За всеки отчетен пациент е платено до стотинка, така че този трансфер не се е отразил на работата на НЗОК”, коментира той.

Същевременно депутатите от парламентарната здравна комисия изслушаха и ресорният министър Таня Андреева по актуални въпроси. Тя съобщи, че заплатите на работещите в психиатричната помощ ще бъдат увеличени с 20 на сто от следващата година.

Тя обеща и ръст на заплатите в системата на спешната помощ, както и нови линейки.

“С една година е поискано удължаване на програма „Спри и се прегледай”, защото тя е най-злополучно развиващата се. Може да загубим 16 милиона лева”, предупреди Таня Андреева. Тя добави, че до юни не е бил прегледан нито един пациент по програмата.

„Програмата за младите лекари специализанти също не се развива добре. Надявам се там да се справим до следващата година и те да получат финансиране за своето обучение”, посочи още министърът.

Вече са започнали преговори със Световната банка за плана на Националната здравна стратегия, стана ясно още от думите й. Национална стратегия за здравеопазването за следващия програмен период на Европейската комисия беше доста закъсняла, призна тя.

Оказа се, че има и опасност държавата да бъде осъдена да плаща неустойка от 4 млн. евро за прекратен неизгоден договор за апаратура в болница „Св. Екатерина”. Казусът е от 2005 г. за покупката на един компютърен томограф. В последствие сделката беше отменена.

„В момента в Касационния съд е внесена жалба от фирмата, която иска около 4 млн. евро неустойки за времето, за което болницата е прекратила договора. Притеснени сме, защото това е много сериозен ресурс и това би влошило силно финансовото състояние на болницата”, отбеляза здравният министър.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още