IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатени са половината от средствата по бюджета на ОП "Транспорт"

Приоритет през следващия програмен период ще бъдат жп трасетата, потвърди зам.-министърът на транспорта Петър Киров

12:14 | 13.09.13 г.
Изплатени са половината от средствата по бюджета на ОП "Транспорт"

Изплатените средства по ОП „Транспорт“ достигнаха 50% от бюджета на програмата, което е над 1 млрд. евро. Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров на семинар, посветен на оперативната програма, съобщха от ресорното ведомство.

Друг важен показател, за да не се допусне загуба на европейски средства, е искането за възстановяване на разходи от Европейската комисия, допълни той. По думите му по този показател е постигнат добър напредък, като до момента 45% от европейското финансиране по програмата вече е поискано за възстановяване, или това са над 730 млн. евро.

„Минималната ни цел е до края на годината да докладваме пред ЕК още 106 млн. евро, с което ще елиминираме риска от загуба на средства“, каза още зам.-министър Петър Киров.

Киров отново очерта приоритетите на новия кабинет в областта на транспорта, като посочи, че ресорното министерство се подготвя за новия програмен период и ще залага главно на екологичния транспорт - железопътния и водния.

Той уточни, че сред основните приоритети в жп сектора ще бъде завършването на цялото железопътно направление от сръбската до турската и гръцката граници, както и цялостната рехабилитация на жп линията Пловдив – Бургас.

По думите му в момента се извършва и подготовка за изграждането на интермодален терминал в Русе, който да бъде построен през следващия програмен период. Работи се усилено и върху варианти за финансиране на жп линията Русе – Варна.

Зам.-министърът уточни още, че със средства от Инструмента за свързаност на Европа се предвижда да се финансира и първият участък от жп линията Видин – София, който е до Медковец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още