IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът увеличи гарантираните вземания при фалит

До шест заплати в размер до 1200 лв. ще могат да получат работниците

14:00 | 18.09.13 г.
Парламентът увеличи гарантираните вземания при фалит

Парламентът увеличи размера на гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Измененията влизат в сила от 1 октомври тази година. Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, съобщи БТА.

До шест заплати в размер до 1200 лв. всяка ще могат да получат работниците при несъстоятелност на работодателя. Гарантираните вземания са в размер на последните до шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 календарни месеца преди месеца на прекратяване на трудовото правоотношение, но месечно не повече от определения за тези случаи максимален размер на гарантираните вземания, ако са били в трудово правоотношение със същия работодател не по-малко от три месеца, решиха депутатите.

Досега Държавният фонд за гарантиране на вземанията покриваше по три начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения в размер до 1000 лв., за последните шест месеца преди обявяването на несъстоятелността на предприятието.

Парламентът увеличи и периода на осъществяване на дейност от работодателя преди фалита му, за която работниците могат да си търсят заплатите - от 6 на 12 месеца. Целта е да могат работниците и служителите да се ползват от предвидените права по този закон.

С промените се изменя и Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2013 г., като се увеличава максималният размер на гарантираните вземания на работниците и служителите от 1000 на 1200 лева.

Бизнесът е против промените с мотив, че се създават предпоставки за  умишлени фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още