IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да предостави 14 млн. евро за справяне с бежанския проблем*

Финансова помощ обаче ще се разпредели между България, Гърция и Кипър

10:31 | 23.09.13 г. 1
ЕС може да предостави 14 млн. евро за справяне с бежанския проблем*

„Не искам да коментирам дали Турция подбира мигрантите”, допълни обаче той. Зам.-министърът на вътрешните работи подчерта, че в охраната на границата вече са се включили 19 служители на „Фронтекс”.

След като по-рано тази седмица силовият министър Цветлин Йовчев обясни, че затварянето на границата заради бежанския поток в възможна, но твърде крайна мярка, а вчера идеята бе коментирана и от военния министър, Васил Маринов днес обясни, че границата може да се затвори с помощта на жива сила и жандармерия, но този вариант е твърде краен. Той многократно подчерта, че въпросът не е обсъждан на държавно ниво.

По думите на ген. Атанасов границата не трябва да се затваря, а да се охранява. Според него България има възможност да окаже въздействие на Турция, а според действащо двустранно споразумение има и право да връща нелегалните имигранти обратно на територията на съседната държава в 24-часов срок.
Според него коалиционният партньор ДПС е причината България да не оказва натиск на Турция по бежанския проблем.

В отговор Васил Маринов обясни, че бежанските лагери в Турция са препълнени и нерегистрираните там сирийци са повече от милион души. Той цитира и статистика, според която близо половината от бежанците в България са сирийски граждани, а другата половина са предимно трудови имигранти от Северна Африка.

България осъжда категорично използването на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия, заяви президентът Росен Пленвелиев на среща с Бан Ки-мун. Държавният глава, който е на работно посещение в САЩ, използва случая да обърне внимание на генералния секретар на ООН, че страната ни почти е изчерпала капацитета си за прием на бежанци от сирийския конфликт, а в същото време броят на сирийските граждани, които търсят закрила у нас продължава да нараства.
 
В тази ситуация България разчита и на съдействието на международната общност, е подчертал Плевнелиев, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
 
Пред президента Плевнелиев Бан Ки-мун определил случващото се в Сирия като трагедия и нарекъл хуманитарната криза огромна. В същото време станало ясно, че ООН ще работи заедно с Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за поставяне под контрол и унищожаване на запасите от химическо оръжие на режима в Дамаск.
 
Бан Ки-мун е изразил своята подкрепа за търсене на политическо решение на сирийската криза.

На въпрос дали ще се наложи ползване на сума от бюджета за справяне с проблема с бежанците премиерът Пламен Орешарски заяви, цитиран от "Фокус": „Страхувам се, че може да потрябват. На този етап не са искали от агенцията, но се страхувам, че до края на годината може да потрябват. На този етап сумите не са смущаващи или драматично високи. Говорим за рискове, следим ситуацията в Сирия”.

По отношение на затваряне на българо-турската граница, заради бежанския поток, Орешарски поясни: „Обсъждали сме го като варианти, но няколкократно съм заявявал, че затварянето на границите не решава проблема, тъй като той в този си вид е хуманитарен преди всичко. И сега границите добре се охраняват и бежанците биват залавяни на границите преди да се отправят към бежанските центрове”.

По думите на премиера рисковете за националната сигурност идват от опасността от прекалено голям брой бежанци, който ще ни затрудни във всяко едно отношение. Друг тип рискове са навлизане на радикализирани елементи. „Стремим се чрез службите ни, които активно работят и в бежанските центрове, да идентифицираме всички сирийски граждани, така че да не допуснем такъв тип рискове“, каза още министър-председателят. Той отново подчерта, че затварянето на границата не е действие, което би премахнало рисковете, за които говори.

Още новини за конфликта в Сирия четете тук

* Допълнена с позициите на президента и на премиера към 12.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
RedBot
преди 10 години
Прекалено тънко искат да минат. Иначе могат да плюят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още