IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България заема 70-о място в света за устойчивост на енергетиката

На едно от последните места в ЕС сме по отношение на влиянието на енергетиката върху околната среда

12:47 | 25.09.13 г.
България заема 70-о място в света за устойчивост на енергетиката

България заема 70-то място в годишния доклад за устойчивост на енергийната система, изготвен от Световния енергиен съвет. В класацията са включени 129 държави, като първите десет позиции се заемат от европейски държави.

За първи път през тази година в класацията е включен и балансът на енергийната система като индикатор за устойчивото развитие. Останалите критерии са сигурност на енергийните доставки, влияние върху околната среда и достъп до енергия и нейната цена.

България заема 108-о място по отношение на влиянието, което енергетиката оказва върху околната среда. По отношение на сигурността на доставките страната ни се нарежда на 26-о място, а за достъп и цена на енергията заемаме 77-о място в света.

Оценката за баланса на енергийната система, която дава организацията на страната ни, е ACD, като по този показател страната ни е на предпоследното място сред останалите държави от ЕС. След нас остава само Малта с показател BCD. Най-високата оценка за баланс – ААА, притежават само Швейцария, Дания, Швеция, Великобритания и Испания. Най-слаба е оценката DDD, която получават Зимбабве и Бенин. И двете държави са на последно място в индекса за енергийна устойчивост. 

Първа в общия индекс на енергийната устойчивост е Швейцария, следвана от Дания и Швеция. Четвъртото място заема Австрия, а петото – Великобритания. Според изготвената класация на шесто място е Канада, следвана от Норвегия, Нова Зеландия и Испания. Челната десетка допълва Франция.

Швейцария е страната, която полага най-много усилия за озеленяване на енергетиката. Изненадващо третото място заема Албания. Експертите на организацията обясняват, че в страната се използва много енергия, произведена от възобновяеми източници, особено от водни централи.

Почти всички европейски държави са нетни вносители на енергийни източници, което обяснява лошите „оценки“ за енергийна сигурност. В същото време обаче те полагат сериозни усилия за намаляване на потреблението и използването на зелените технологии, се казва още в доклада на Световния енергиен съвет.

Според анализите държавите в Западна Европа отбелязват прогрес по отношение на трите показатели за устойчива енергетика, докато за Източна Европа като цяло има влошаване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още