IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Попчев: Допусната беше тактическа грешка за Nabucco

Не трябваше да противопоставяме ТАР и Nabucco, смята експертът

14:56 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Попчев. Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Петър Попчев. Снимка: Investor.bg

Допусната беше тактическа грешка при опитите да бъде доведен каспийският газ в Европа, коментира по време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги” бившият национален координатор по Nabucco Петър Попчев.

По негови думи е имало само две точки за вход на тръбите – при българо-турската граница (Nabucco) или при гръцко-турската граница (съответно газопроводът ТАР). Тези две точки са били определени в условия на противопоставяне. „Правилният подход беше те да се допълват”, коментира Попчев.

Той допълни, че 80% от газа, добиван от консорциума „Шах Дениз” II, ще бъде насочен към италианския пазар и други свързани пазари. Въпреки че тръбите ще минат през региона, страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще могат да ползват каспийски газ едва през 2020 година.

Попчев коментира и газопровода „Южен поток”.  Според него проблемът на този проект е противоречието между Брюксел и Москва. Според експерта има възможност за изход – съобразяването на проекта с третия либерализационен пакет.

Попчев очерта и основните причини за споровете между ЕС и Русия. На първо място това е формирането на цените, което удря директно по политиката на руската държава. Конфликтна област е либерализацията на доставките, обясни още експертът.

България трябва да бъде допусната до разговорите за стратегическите интереси на Русия в Европа, за да бъде реализиран този проект, допълни още Попчев.

Експертът обясни още, че Южният газов коридор има предпоставки за добро развитие и посочи, че една от стъпките за реализацията на потенциала му е да бъде присъединен ТАР към този проект.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още