IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се искат 4% от БВП за образование през 2014 г.

Вече е готов законопроектът за средното образование, съобщи просветният министър Анелия Клисарова

16:16 | 04.10.13 г.
Ще се искат 4% от БВП за образование през 2014 г.

4% от БВП да отиват за образование през следващата година. За това ще се бори министърът на образованието Анелия Клисарова при подготвянето на Бюжет 2014. Това заяви днес Клисарова, която представи свършеното през първите 100 дни на управлението ѝ, предаде БТА.

По нейни думи тази година средствата за образование са 3,4 на сто от БВП.

"Не е важно само да получим достатъчно средства, а как ще ги вложим и какъв ще е ефектът от тях", посочи Клисарова.

За 100-те дни управление министерството е успяло да усвои с 38% повече средства от европейски програми в сравнение с предходния период. Това са близо 91 млн. лв., отчете министърът.

Законопроектът за средното образование е подготвен като структура и сега се обсъж да от експерти. До края на месеца ще бъде предоставен за обсъждане и на регионалните инспекторати по образованието. Амбицията на ресорното министерство е в първите дни на  2014 г. проектът да влезе за разглеждане в образователната парламентарна комисия.

Разработва се програма за привличането на младите учители и за развитието на педагогическите кадри, тъй като сега над 55 години е средната възраст на учителите, а в следващите десет години се очаква от системата да излязат 35 хил. учители, съобщи министър Клисарова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още