IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската изкупна цена на гроздето е основен проблем за производителите тази година

Държавата планира мащабна международна кампания по популяризиране на българските вина

17:01 | 15.10.13 г.
Ниската изкупна цена на гроздето е основен проблем за производителите тази година

Проблем на всички производители на грозде в България и тази година е ниската изкупна цена, започнала от 80 стотинки и паднала до 20-30 стотинки за килограм. Това стана ясно на дискусия, проведена в Института по лозарство и винарство в Плевен, информира БНР.

Производителите на грозде и лозов посадъчен материал ще настояват пред земеделското министерство за по-голяма защита и по-добри условия за работа в сектора. Според тях субсидията за един декар лозе, която в момента е 30 лева, трябва да бъде увеличена заради непривлекателния ръчен труд, заяви директорът на института доцент Иван Пачев.

Очаква се реколтата от винено грозде тази година да достигне 250 хиляди тона, което е с 60 хиляди тона повече от миналата година. За първите 6 месеца на годината износът на български вина бележи ръст от близо 6%, като основните дестинации са Русия, Китай и Западна Европа, съобщи министърът на земеделието Димитър Греков. Той откри днес модернизирана винарна в пловдивското село Песнопой.

Агроминистърът допълни, че държавата планира да осъществи мащабна международна кампания по популяризиране на българските вина. Важно е обаче българските производители да се стремят към постоянно високо качество на продукцията си.

На дискусията в Плевен лозари и специалисти също се обединиха около това, че годината е много успешна. Средният добив при десертното грозде от декар е 1 200 килограма, при винените сортове достига 700 килограма. Плевенският институт вече е прибрал 80 тона десертно грозде от масивите си, от винените сортове са прибрани 40 тона грозде, като беритбата продължава.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още