IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК започна проверка за картел на топлинните дружества в София

Комисията се самосезира за проблема след сигнал от Върховната административна прокуратура

10:55 | 17.10.13 г. 1
КЗК започна проверка за картел на топлинните дружества в София

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство и ще провери съмненията си за наличие на картел при топлопреносните дружества в София.

Припомняме, че в края на септември институцията извърши обиски в офисите на Иста България, Техем Сървисис и Топлофикация София, след като се самосезира по сигнал от Върховната административна прокуратура.

От прокуратурата са съобщили аргументи за евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на топлопреносното дружество („Топлофикация – София“) и дружества за дялово разпределение.

С най-голям пазарен дял, спрямо броя на абонатните станции, които обслужват, са самата „Топлофикация – София“, която освен доставчик на топлинна енергия е и дружество за дялово разпределение, както и „Нелбо“, „Техем“, „Бруната“ и „Иста“.

Предварителните проучвания са накарали КЗК да образува производство по случая. Според тях е възможно „Топлофикация – София“ да оказва натиск върху дружествата за дялово разпределение и да не признава техни доказани разходи. Самото дружество е пряк конкурент на останалите на пазара за разпределение на топлинната енергия.

От КЗК ще проверят и възможността за съгласувани действия при индивидуалното определяне на цената на услугите на дружествата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Флинт
преди 10 години
Смях. Картел подозирали. Аре стига бе! Ама верно ли?При 90% компроментирани обществени поръчки в България само 10% от жалбите в КЗК се разрешават в полза на бизнеса. Идва да ни каже, че КЗК е един импотентен орган. В случая този картел и други подобни близки да властта ни доят десетилетия и какво. Какво ще направи КЗК? Ще ги глоби? От единия джоб в другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още