IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И зъболекарският съюз иска актуализация на бюджета на НЗОК

От БЗС настояват и за увеличаване на бюджета за дентална помощ за 2014 г. със 70 млн. лева

13:49 | 23.10.13 г.
И зъболекарският съюз иска актуализация на бюджета на НЗОК

Актуализация на бюджета на НЗОК за 2013 г. и на проектобюджет 2014 година искат от Българския зъболекарски съюз в отворено писмо до всички институции, ангажирани с финансирането на денталната помощ у нас. 

От съюза настояват за увеличаване на бюджета за дентална помощ за 2014 г. от 106 млн. лв. на 176 млн. лв., за включване на нови дейности за лицата над 18- годишна възраст и разширяване на обема на пакета за тази възрастова група.

Да се премахне остатъкът от 104 милиона лева, предвиден в проектобюджета и да се разпредели за лечебни дейности за 2014 г., искат още от съсловната организация в писмото, изпратено и до медиите.

„При това състояние на здравеопазването можем да определим остатъка, или като грешка, или като преднамерено заделени средства, които ще бъдат отнети от НЗОК и използвани за други цели“, смятат лекарите по дентална медицина.

От съюза искат и спешни промени в Националния рамков договор (НРД) - да бъде предвидена възможност за прекратяване на договор между НЗОК и изпълнител на дентална помощ при констатиране на груби нарушения, свързани с отчитане и получаване на финансови средства, без да бъде извършена лечебна дейност. Настояват и за актуализиране на критериите, определящи денталните практики като неблагоприятни.

При неизпълнение на исканията от БЗС посочват, че няма да подпишат новия рамков договор.

Припомняме, че преди дни от съсловната организация на лекарите също заявиха, че ще започнат протести, ако бюджетът на НЗОК за тази година не бъде актуализиран.

Лекарите също не са доволни и от предлагания проектобюджет за 2014 г., тъй като планира 200 млн. лева. дефицит, а в същото време има предвиден излишък от 104 млн. лв. Медиците дадоха срок на управляващите да вземат решение за актуализация до 8 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още