IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамков договор на три години искат лекарите*

Всяка година цените на медицинските дейности да се индексират спрямо инфлацията, настояват още лекарите

11:17 | 21.10.13 г.
Рамков договор на три години искат лекарите*

Общата част на Националния рамков договор да се стандартизира, като се договаря на три години, а ежегодно да се актуализират само цени и обеми. Това гласуваха делегатите на 58-я извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС).

Договорите с изпълнителите на медицинска помощ да важат от март до март. А всяка година цените на медицинските дейности да се индексират, съобразно инфлационния индекс, настояват още лекарите. 

Съборът гласува да се върне практиката при всяко посещение на лекар  в доболничната помощ пациентът да плаща такса от 1% от минималната заплата, а за болничен престой – 2%. Лекарите настояват да се подготвят законови промени за тази цел.

Делегатите се обединиха около становището да отпадне задължението на общопрактикуващите лекари да осигуряват 24-часова неотложна медицинска помощ.

Лекарите в страната ще започнат протести, ако бюджетът на НЗОК за тази година не бъде актуализиран. Това са решили делегатите на извънредния събор на БЛС.

Лекарите не са доволни и от предлагания проектобюджет за 2014 г., след като се разбра, че той е планиран с 200 млн. лв. дефицит, а в същото време има предвиден излишък от 104 млн. лв.

Медиците дават срок на управляващите да вземат решение за актуализация до 8 ноември. Формата и вида на протестите ще бъдат определени допълнително от Националния съвет на съсловната организация.

* Актуализирана с информацията за лекарските протести към 13.45 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още