IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължен е срокът за възражения по делото за АЕЦ "Белене"

"Атомстройекспорт" заведе иск в арбитражния съд в Париж заради спирането на проекта за втора ядрена централа у нас

17:41 | 25.10.13 г. 2
Удължен е срокът за възражения по делото за АЕЦ "Белене"

Срокът за представяне на българската позиция по заведеното от руската компания "Атомстройекспорт" арбитражно дело за проекта АЕЦ "Белене" е удължен до 6 декември, съобщи  БТА. 

Българската страна трябваше да представи защитата си пред съда най-късно днес. Удължаването на срока е направено по искане от процесуалните представители на НЕК - адвокатското дружество White and Case. До 6 декември ще бъде представен и насрещният иск на НЕК, заедно със свидетелски показания и доклади на експерти.

Арбитражният трибунал е допуснал промяна в приетия процедурен график, за което е получено и съгласието на процесуалните представители на руската държавна компания.

Искането на White and Case за промяна в процедурния график е нормална практика в правния мир при водене на арбитражни дела, уточняват от НЕК. Искането е свързано с гарантиране на защитата на интереса на българската компания и нормалното протичане на работата по обработка и анализ на голям обем материали. 

Подобно искане е било направено и от "Атомстройекспорт" на по-ранен етап от делото.

Припомняме, че руската компания заведе иск за пропуснати ползи във връзка със спирането на проекта АЕЦ "Белене". Бившият премиер Бойко Борисов пък обяви преди седмици, че българската страна се бави и не дава документацията по случая на защитниците ни. Според думите на Борисов това се прави умишлено, с цел страната да загуби делото. 

Стойността на иска е 1 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А помните ли, как ни накараха да си затворим блокове в Козлодуй?Оказа се, че сами сме си ги затворили, щото нашите политици ни плашеха с ЕК.Е, сега и със земята е същото! Никакви продажби, даже и на българи, всичко да е под наем и да се плаща наема на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 10 години
Хайде,започна се.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още