IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При обратно начисляване на ДДС земеделците кредитират бюджета, смятат от АЗПБ

Съществува риск при всяка ревизия земеделските производители да чакат своите средства за неопределено време

13:41 | 06.11.13 г.
При обратно начисляване на ДДС земеделците кредитират бюджета, смятат от АЗПБ

С последните промени в Закона за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които отпада начисляването на ДДС при продажбата на произведеното от земеделските производители зърно, на практика те ще кредитират националния бюджет със заплатения от тях ДДС за всички закупени от тях в процеса на производството суровини и материали.

Това се посочва в становище на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ за промените, свързани с въвеждането на механизма за обратно начисляване на ДДС.

В закона е заложено още при всяко възстановяване на ДДС да се извършва ревизия, като срокът е 30 дни „в случай, че няма съмнение за нарушение“. По този начин законът дава възможност за субективно отношение и съществува риск при всяка ревизия да има съмнение, което означава, че земеделските производители ще чакат своите средства за неопределено време. Това изключително много притеснява земеделските производители, коментира Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на АЗПБ.

„Разбираме, че идеята е да бъдат преустановени злоупотребите с ДДС по веригата, които ощетяват бюджета. Част от членовете ни - например животновъди, които сами произвеждат фуража си, като за целта закупуват зърно, също имат проблем с некоректни търговци”, посочи Ивайло Тодоров.

Според асоциацията приетият 5-годишен период на действие на механизма е твърде дълъг, а ефектът от наложената мярка може да се прецени за срок от 2 години. По отношение на въвеждането му от АЗПБ твърдят, че това трябва да стане от новата финансова година, като задължително бъдат изготвени указания от НАП за разяснения по осъществяването на законодателните промени, категоричен е председателят на АЗПБ Христо Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още