IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители поискаха правителството да спазва поетите към тях ангажименти

Секторът е недоволен заради приети промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

13:01 | 04.11.13 г. 1
Зърнопроизводители поискаха правителството да спазва поетите към тях ангажименти

Представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) упрекнаха управляващите в липса на политически морал. Причината е, че в  проектозакона за Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) са заложени текстове, които засягат сектора, но те са различни от постигнатите преди това договорености между асоциацията и премиера Пламен Орешарски, съобщи БТА.

През август финансовото министерство предложи да бъде въведен механизъм за обратно начисляване на ДДС, за да се прекратят измамите при търговията със зърно. Производителите се обявиха срещу промяната, като заявиха, че ще купуват суровини с ДДС, а ще продават зърно без ДДС и оборотите им ще намалеят.

Междувременно от НАЗ настояваха и до края на годината да им бъдат изплатени около 200 млн. лв. субсидии. На среща при премиера Пламен Орешарски на 1 октомври обаче те изненадващо се отказаха от това искане. Беше им обещано, че ще получат финансирането през януари 2014 г.

Пак на срещата през октомври беше договорено още от следващата година да ползват намален акциз на горивата, за което да се предвидят 84 млн. лева, както и да се въведе обратно изчисляване на ДДС при търговията със зърно за срок от две години.

След като ДОПК мина на второ четене, от НАЗ се противопоставиха на промените и поискаха гаранции за възстановяването на ДДС в 30-дневен срок.

На днешната пресконференция председателят на НАЗ Ангел Вукодинов заяви, че управляващите не са спазили договореностите от двете поредни срещи с тях и така са нарушили морала в политиката и управлението.

Това становище асоциацията изразява в декларация, в която настоява договореностите да се спазват, като се иска "морал и почтеност в бизнеса и управлението".

От забавеното възстановяване на ДДС, което обикновено прехвърля срока от 30 дни, страдат най-много малките и средните земеделски производители, посочиха от НАЗ.

Причината е, че така те губят оборотни средства за производството си, от което следва тегленето на банкови кредити и в крайна сметка продукцията се оскъпява, посочи изпълнителният директор на НАЗ Наталия Тодорова.

Едрите производители от своя страна, за да избегнат възстановяването на ДДС, ще започнат да извършват вътрешнообщностни доставки на необходимите им суровини от държави-членки на ЕС, за които не дължат ДДС. Така те ще избегнат този механизъм, но това не могат да си позволят малките производители, каза Тодорова.

Срещите на зърнопроизводителите с управляващите продължават и от това дали ведомствата ще спазят обещанията си, ще зависят и бъдещите действия на бранша, посочи заместник-председателят на НАЗ Радослав Христов.

Той заяви, че влезе ли законът в сила, производителите ще търгуват зърното без ДДС, а ще купуват необходимите за производството стоки с ДДС, което ще ги натовари с 1 млрд. лв. и въпросът е откъде ще набавят тези средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
pet_er
преди 10 години
Един милион изглежда малка сума. Да не е случайно милиард?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още