IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлинните счетоводители критикуват наредбата за топлоснабдяване

Няма как да се изготвят изравнени сметки за цялата година, коментират от бранша

15:43 | 06.11.13 г.
Топлинните счетоводители критикуват наредбата за топлоснабдяване

Новата наредба за топлопоснабдяването ще намали разходите за сградна инсталация, защото вече ще плаща на реално инсталираната мощност, а не проектираната на сградата. При това положение хората, които живеят в топлофицирани сгради, но не ползващи парно, ще плащат по-малко.

Тази прогноза направи Милена Стефанова от Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство, цитирана от БТА. Според нея обаче не е ясно как ще се отразят новите промени на сметките на хората, които ползват парно.

От асоциацията са на мнение, че промените са ненавременни – само дни преди началото на отоплителния сезон и неясни за представителите на фирмите за дялово разпределение. Стефанова посочи, че промените не са съгласувани с топлинните счетоводители и те са научили от медиите за приетата наредба.

В момента експертите от компаниите се допитват до Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) как да съставят новите сметки.

От Асоциацията обясняват още, че равни сметки за цялата година няма как да бъдат изготвени, а ще бъдат изравнени плащанията за съответния сезон. Това означава, че през по-топлите зимни месеци – ноември, март и април, ще бъдат плащани по-високи сметки от досегашните, а през декември, януари и февруари – сметките ще бъдат по-ниски от досега.

През летния сезон няма да бъде плащана топлоенергия, а само за топла вода.

От асоциацията критикуват и друга промяна, коментирана в Народното събрание – преносимост на данните от уредите за топлинно счетоводство. Милена Стефанова обясни, че топлинните счетоводители могат да отчитат само своите измервателни уреди, защото фирмите са регистрирани със собствено ноу-хау в регистър към енергийното министерство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още