IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Търсим 100 млн. лв. за осигуряване на отоплителния сезон в София*

Държавата ще гарантира парното на софиянци, обеща енергийният министър

13:56 | 06.11.13 г. 10
Стойнев: Търсим 100 млн. лв. за осигуряване на отоплителния сезон в София*

Държавата ще гарантира парното на софиянци, обеща енергийният министър Драгомир Стойнев на пресконференция в Министерския съвет.

"В момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да осигури стабилност на системата", обясни Стойнев ситуацията в енергетиката като цяло.

Министърът заяви, че трябва да се намерят 100 млн. лева, с които „Булгаргаз“ да купи природен газ, за да се осигури отоплителният сезон в София. "Ако не ги намери, всички оставаме без парно, но ние правим всичко възможно и софиянци ще имат парно", категоричен беше министърът.

Като обясни, че газовият доставчик е в изключително тежко финансово положение, министърът посочи, че Столичната община не поема отговорност за софийското дружество, което да изплати задължението си.

Трябва да гарантираме допълнително 100 млн. лева за следващия отоплителен сезон, а госпожа Фандъкова ще събира парите от столичани и съответно нищо няма да влезе в системата на „Булгаргаз“, каза той. По думите на Стойнев, „Топлофикация София“ дължи 100 млн. лева на доставчика и 360 млн. лева към Българския енергиен холдинг. НЕК пък дължи 40 млн. лв. на „Топлофикация София“, същевременно дългове към газовата компания имат и други топлофикации. Това е омагьосан кръг, обобщи министърът.

Стойнев каза още, че по заемите на „Топлофикация София“ няма никакво обезпечение. "Поисках от Столична община, богата община, като не може да плаща – дайте обезпечение по тези заеми", заяви Стойнев.

Той обясни, че правителството ще осигури отоплителния сезон, но е „крайно време някои хора да си поемат отговорностите и да си изпълняват задълженията“. В момента „Булгаргаз“ нагнетява природен газ в хранилището в Чирен. По думите на Стойнев проблем с това няма, „проблемът е, че правим чудеса от храброст, защото нямаме финансови средства“.

Министърът изрази притеснение от поредния газов конфликт между Русия и Украйна и изрази надежда да не се повтори ситуацията от 2009 година, когато напрежението ескалира и спреният износ на руски газ през транзитната страна засегна ЕС и в частност България в студения януари.

Министърът призна, че има такава опасност и посочи, че страната ни не трябва да зависи от международни конфликти и геополитически игри. „Националният интерес е България да стане на Балканите основен газоразпределителен център и в момента работим по тази тема“, каза той.

На този етап това е само мой кошмар, надявам се да не стане български кошмар, добави Стойнев.

По думите му на този етап е нагнетено достатъчно количество газ в Чирен, но доколко то ще стигне, зависи от продължителността на една евентуална криза.

Стойнев заяви още, че Столичният общински съвет се опитва да създаде изкуствено напрежение и определи това като политически сценарий. Той беше категоричен, че съветниците са участвали в работни групи и са били информирани във връзка с изработването на новата Наредба за топлоснабдяване.

Наредбата за топлоснабдяване ще бъде отменена

В следващите дни  ще бъде подписана Заповед за отмяна на Наредбата № 16-334 за топлоснабдяването, заяви по-късно министърът на икономиката по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика. „Притеснен съм от писмата, които получавам от Асоциацията на топлофикационните дружества и на топлинните счетоводители за възможно забавяне при настройване на софтуера“, каза Стойнев. За да бъдат гражданите спокойни и да не получават сметки по две различни методики за предстоящия отоплителен сезон, е най-разумно наредбата да влезе в сила от следващия отоплителен сезон. Готовият проект на наредбата бе публикуван на 16 май 2013 г. на интернет страницата на министерството за обществено обсъждане.

*Новината е актуализирана в 17.46 ч.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Днеска 100 мил,, вчера 20, утре 30. Повечето пъти източника на тея пари - "преструкториране на бюджета". Тоя бюджет имам чувството, че като буца тесто. Месиш месиш, спираш откъсваш малко - хвърляш на гладните и почваш пак да месиш. Тва Данчо Ментата голям магъзник, пардон магьосник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
T.A.D.
преди 10 години
А Вальо Топлото и останалите са невинни и бедни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
И защо тарикатите, дето се греят до +30 градуса без да си плащат и стотинка парното ще получават държавна субсидияСтига вече с този социализъм, продават му начаса апартамента, колата-таратайка, GSM-а,телевизора, и си събират вземането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
Pa Pa
преди 10 години
Къде ги тъси тези 100 милиона? Да ида и аз да потърся, барем намеря стотина хиляди....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
AGD
преди 10 години
Уаууу нещо съм бил гладен... изял съм буква от плода :)*** - обикновн пъпеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
mvr0306
преди 10 години
Не е ли тъпо държавата да субсидира само софийското парно??? И аз искам да се топля и да не плащам! Докога с тези остатъци от комунизма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ама не ги търсете бе, спрете го ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
AGD
преди 10 години
Пояснение за статията - писана е 17.10.2012 Задълженията на Топлофикация София към Булгаргаз са 178 милиона лева 17 октомври 2012 - 18:29Истината е, че Булгаргаз наистиина има да си прибира пари ама това е от онези милярди дето била междуфирмена задлъжнялост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
AGD
преди 10 години
На вниманието на магьосника:На 22 декември 2010 г. Топлофикация София стана общинска собственост, задължението, зафактуриран природен газ към Булгаргаз, тогава е 190 428 000 лева, към днешна дата, защото и днес направихме превод към Булгаргаз, общият размер на задълженията дългосрочни и краткосрочни само за природен газ към Булгаргаз са 178 млн. лева, т.е. 12 млн. лв. по-малко. Това коментира изпълнителният директор на Топлофикация София Стоян Цветанов на заседание на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм в Народното събрание, предаде Агенция Фокус.Защо всички се правят на магьосници, като са си обикновенни "КУНИ"(това е плод от хасковско)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още