IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният охранителен сектор иска промени в ЗОП

Процедурите в конкурсите за обществените поръчки са порочни, твърдят представителите на бизнеса

15:54 | 07.11.13 г.
Частният охранителен сектор иска промени в ЗОП

Правната рамка за охранителния сектор е несъвършена и неактуална, а прилагането - затруднено и изкривено. Това се казва в становище на Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), която проведе конференция за регулаторната рамка за частните услуги за сигурност. 

В коментар за Investor.bg от организацията уточниха, че основно настояват за промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за частната охранителна дейност. Според тях проблемът с конкурсите за обществени поръчки е залагането на критерия най-ниска цена.

В становището се твърди още, че като възложители на обществени поръчки за охрана много от публичните институции създават предпоставки за нарушаване законодателството, както и за увеличаване на „сивия” сектор в охранителния бизнес.

Промените в законодателството за частната охранителна дейност през последните години не отчитат интересите за развитие на индустрията. Ориентирани са основно към отговор на критики от европейски институции и в полза на държавния контрол, твърдят охранителните фирми.

Те настояват клиентите и възложителите на обществени поръчки да разберат, че не могат да пестят разходи за сметка на сигурността. Освен че е неизбежно, това е и опасно. Качеството и сигурността имат цена, се казва още в позицията.

По данни на организацията оборотът на сектора за 2011 г. е близо 600 милиона лева. Това е 8-мо място по растеж, според доклад на министерството на финансите от 2012 г. Охраняваните обекти са над 250 000 и годишно се предотвратяват над 23 000 инцидента. Доставчиците на услуги за сигурност припомнят, че осигуряват десетки хиляди работни места във всички региони на страната. Броят на заетите надхвърля 73 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още