IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получи 90 млн. евро от ЕС заради бежанците

Само с тези средства обаче няма да се реши цялостно проблемът, коментира вицепремиерът Зинаида Златанова

11:13 | 11.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
България ще получи 90 млн. евро от ЕС заради бежанците

България ще получи около 90 млн. евро за овладяване на бежанската криза, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова в ефира на ТВ7, като уточни, че няколко милиона евро вече са били преведени.

"Лошата новина е, че само с тези средства няма да се реши цялостно този проблем", коментара Златанова. Парите ще помогнат за решаване на материалния аспект на бежанската криза.

Тя посочи, че по-тревожен за страната е фактът, че България досега не се е сблъсквала с такъв проблем. „Той е нов за нас и е много важно ние като граждани да подходим със спокойствие и с разум към него“. Златанова призова българите към търпимост и толерантност и припомни, че и на нас не се гледа с добро око като имигранти в Западна Европа. "Нека не влизаме в тази роля и ние", апелира правосъдният министър.

Затягане на режима на получаване на българско гражданство е необходим, но е нужна и повече прозрачност, за да се знае кой се сдобива с такова, каза още тя. "Българското гражданство е чест, която може да бъде оказана на някой, а не битка за решаване на демографски проблем", категорична е тя относно работата на Държавната агенция за българите в чужбина.

Припомняме, че преди броени дни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев представи план с решения на проблема със засиления миграционен натиск.

Планът, който ще бъде предложен на заседание на Министерския съвет тази сряда, съдържа 7 основни цели и трябва да бъде изпълнен до 6 месеца. Йовчев обеща постоянно полицейско присъствие и специализирани операции в местата с концентрация на бежанци, както и ограничаване на влизащите нелегални емигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Кои са тези "нас"?Аз лично не съм емигрант. После има нещо друго - "нас" често са едни българи, дето не си плащат тока и гласуват с кебапчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още