IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите решиха НАП да контролира движението на стоки с висок фискален риск

Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс минаха на първо четене днес

11:10 | 15.11.13 г.
Депутатите решиха НАП да контролира движението на стоки с висок фискален риск

Органите на Националната агенция за приходите (НАП) ще извършват контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на страната, реши днес парламентът с приети на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предаде БТА.

Въвеждането на мярката цели предотвратяване неплащането на данъци и защита на фиска. Решението да бъде създадено специално звено в НАП, което да следи движението на рисковите стоки, бе представено още през юли.

Фискалният контрол върху движението на стоки с висок фискален риск ще се осъществява на територията на цялата страна от органи по приходите, оправомощени от изпълнителния директор на приходната агенция. Контролът ще обхваща движението на всички стоки с висок фискален риск, независимо от мястото на получаване- територията на страната, друга държава - членка на Европейския съюз, или на трета страна.

Органите по приходите ще имат право да спират транспортни средства на фискални контролни пунктове, да изискват и извършват проверка на документите, придружаващи стоката. Освен това те ще имат правото да извършват проверка и оглед на превозваната стока в транспортното средство и на мястото на получаването й.

Списъкът на стоките с висок фискален риск ще бъде утвърждаван със заповед на министъра на финансите по предложение на изпълнителния директор на НАП. Фискалният контрол няма да се прилага по отношение на стоките под митнически режим.

Със законопроекта се предлагат и промени, свързани с усъвършенстване на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски. Създава се правна възможност за разсрочване и отсрочване на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски при облекчени условия за по-дълъг период и в по-голям размер.

Задълженията, включени в разрешенията за отсрочване и разсрочване, се изключват от системата на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски до момента на настъпване на падежите по разсрочването или отсрочването.

Друга промяна, свързана с усъвършенстването на единната сметка, е възможността самоосигуряващите се лица да заявят кои задължения за осигурителни вноски погасяват в случаите на няколко публични задължения, сроковете за които са изтекли.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още