IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисеров и доведеният му син са с гаранция от 50 хил. лв. и забрана да напускат страната

Прокуратурата не е повдигнала обвинение за данъчни престъпления

14:39 | 15.11.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Бисеров и доведеният му син са с гаранция от 50 хил. лв. и забрана да напускат страната

Бившият депутат от ДПС Христо Бисеров е привлечен към наказателна отговорност за подаване на невярна имуществена декларация пред Сметната палата, както и за пране на пари, съобщиха от Софийска градска прокуратура (СГП).

Той обаче не е бил обвинен за данъчни престъпления, каквото бе първоначалното намерение на прокуратурата.

Доведеният му син пък ще отговаря само за пране на пари. Според СГП между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро. На Христо Бисеров и Ивайло Главинков са постановени гаранции от по 25 000 лева. Те имат и забрана да напускат страната.

За първи път по дело се сключва споразумение за създаване на съвместен екип между прокуратурата и представители на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, уточняват от държавното обвинение.

Днес, след два часа разпит в столичното следствие, бившият заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров си тръгна, отказвайки да коментира отправените му обвинения, както и определената му от разследващите мярка за неотклонение. Коментар отказа и другият обвиняем - Ивайло Главинков, както и адвокатите на двамата, съобщава БНР.

Христо Бисеров се яви в столичното следствие минути преди 11 часа заедно с доведения си син Ивайло Главинков и адвоката си, за да му бъдат предявени обвинения в пране на пари и укриване на данъци. Прокуратурата трябва да прецени срещу каква мярка за неотклонение може да осигури участието на Бисеров в процеса, след като той стане обвиняем. 

Бисеров излезе заедно с единия си адвокат – Павел Янакиев, който заяви, че няма да коментира нищо, а "вчера главният прокурор е казал, каквото има да казва", предава  агенция Фокус. На въпрос за мярката на Бисеров Павел Янакиев каза, че няма да коментира нищо.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще бъде повдигнато обвинение на Христо Бисеров и посочи, че най-малкото, в което бившият заместник-председател на парламента ще бъде обвинен, е подаване на невярна декларация пред Сметната палата. Цацаров каза, че очаква по случая да бъдат получени данни за банкови преводи от две европейски държави - Швейцария и Македония. Три превода за общо 315 хил. долара и 130 хил. евро от сметки на Бисеров в Швейцария към други сметки на доведения му син Ивайло Главинков в македонска банка, а оттам - към офшорни дружества, са в основата на делото за финансови престъпления. За две от транзакциите през 2012 г. имало информация в ГДБОП още миналата година. 

Бисеров бе разпитан в столичното следствие, след като преди седмица стана ясно, че е разследван заедно с доведения си син Ивайло Главинков. Дни преди това Бисеров подаде оставка и се оттегли от постовете, които заема.

Актуализирана към 14.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Е, все има някой по веригата зад тях, който е "натиснал копчето", все пак разработките в областта на изкуствения интелект не са чак толкова напреднали ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
всичко което си написал щеше да има смисъл, ако приемем, че боцко и цоцко или която и да е маймуниа определя нещо.. което отрича работата на цялата плеяда скрити архитекти и н.н. и т.н. и ТТТТтт..НННнннн...:)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
а за съдействието или по-скоро сводничеството на ЕС (ЕП) да Зцепи БГ - според разпореждането трякия е излишна, но и желаещ има... ?? А посещението на МВФ и всички "решения" ... - твоя аргумент е стар с около 1г и не е от конкретно определящите момента! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
На тоя етап от развитието на сагата ми се чине, че боце и интересити, които стоят зад него, оказват натиск за колкото може по-скорошно и възможно най-изгодно (за тая група играчи) участие у властта. Струва ми се, че първопричината за разразяването на скандала, не е с корен вътре в дпс, макар че ситуацията може да бъде използвана, за пренареждане на някакви вътрешни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Кога някой ще се осмели да каже цялата истина?Обвинението засега е формулирано така: "че са се разпореждали с пари, за които са знаели или предполагали че са от престъпна дейност".Двамата депесари са получили заплащане от мюсюлмански терористи за помагачество или съучастие в провеждането на атентата в Бургас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
-> има съвпадение на няколко проблема в БГ .. в един и същи момент, но този не е най-големия!! А за "другите" не пише по вестниците... - Абе, да не отвличат вниманието с този от "другите" ;)))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
karadjata
преди 10 години
Почти със сигурен, че от толкова много шум по този случай в крайна сметка нищо пак няма да се случи. Няма да има виновни и осъдени. Няма да има достатъчно доказателства и данни и всичко ще се потули. А ако дори и да се стигне до осъдителна присъда ще е нещо минимално, важното е Бисеров да си трае за престъпленията на другарите си от ДПС и разбира се да "почерпи" където трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още