IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Eврото е бъркотия, не бързайте да го приемате

Валутният борд не е лош вариант за България в момента, заяви Нобеловият лауреат по икономика

08:35 | 16.11.13 г. 22
<p>
	Пол Кругман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пол Кругман. Снимка: Ройтерс

Няма защо България да бърза с влизането си в еврозоната, еврото е бъркотия. Това заяви в интервю за БНТ Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

По думите му страната ни не е достатъчно финансово зряла, за да си позволи плаващ валутен курс. "Не сте Америка, не сте дори и Полша. Поляците се справят доста добре със злотата. Не мисля обаче, че вие сте готови за подобно нещо", отбеляза Кругман.

Според него валутният борд не е лош вариант за България в момента. "Той ви дава възможности за гъвкавост. Може след 10 години еврото да заработи много добре и тогава ще влезете в еврозоната. Възможно е и вашата система тогава да е съзряла достатъчно, за да си позволите да въведете плаващ валутен курс“, заяви икономистът.

"България е доста малка точица на глобалната икономическа карта, но има и по-малки. Човек търси поуки, независимо откъде идват те. Дори малките държави могат да постигнат значителна независимост стига да имат достатъчна финансова зрялост", посочи Нобеловият лауреат.

Пол Кругман определи настоящата криза като "забележително конвенционална". "За всеки, който е изучавал 30-те години на миналия век плюс елементарна макроикономиката, тя е позната. Нещо като стандартна мегакриза. Не съм сигурен обаче дали е взета поука, нито дали е направено онова, което би ни извело от нея".

"Цели 50 години след Голямата депресия нямаше значителна криза. Знаем кое свърши работа – доброто регулиране на банките и разумните политики. Стабилната икономика е възможна, но трябва да си нащрек. Да си наясно, че пазарът не винаги е прав. Той трябва не да се контролира, а донякъде да се ограничи", посочи икономистът.

По думите на експерта почти винаги частният бизнес трябва да заема водеща роля пред държавния апарат. "Държавата може да прави по-добре определени неща. Изграждането на инфраструктурата, основното образование, здравеопазването – оказва се, че частният сектор не може да се справи с тези системи. Въпреки това аз съм почитащ свободния пазар кейнсианец и вярвам, че ръцете на частния сектор трябва да се развържат за повече неща. Правителството пък трябва да е готово да се бори с рецесиите", коментира Кругман.

"Когато кризата отмине и влезем в период на истинско възстановяване, тогава ще подкрепя строгите фискални ограничения. В крайна сметка все някога трябва да се стигне до това. В Европа, за съжаление, ако си Испания, или донякъде Италия, или със сигурност Гърция, и имаш сериозен фискален проблем, то тогава нямаш много място за лавиране. Икономии не бива да се налагат в Германия или Холандия, европейското ядро трябва да расте. В европейската периферия обаче трябва да има известно въздържание“, посочи лауреатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 3
rmarkov
преди 10 години
Когато заговори другарят Калашников по българските улици, ще видите кой е бил крив и кой прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
gabarduk
преди 10 години
прав е . ако България напусне валутния борд .... не ми се мисли.само при евентуална подобна новина куцо кьораво и сакато ще се юрне да купува долари евро каквото и да е само да не държи левове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Абсолютно едно и също другия път. Изглежда ти си този който хабер си няма какво е борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
Kato rabotih predi krizata v BNB, mafiata na targovskite banki predlagashe apartamenti na slujitelite pod governiorite i vijte kastite v Garcia na governiorite. Ne e losho da vidite prihodite im i razhodite i na kakvo smeshni ceni kupuvat aktivi i prodavat VAS!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
gabarduk
преди 10 години
По думите му страната ни не е достатъчно финансово зряла, за да си позволи плаващ валутен курс. ей богуу тоя е много *** че нали сме вързани към еврото а то е плаващо следователно и лева е плаващ мухаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 1
rmarkov
преди 10 години
Пол Кругман е *** *** или интелектуална *** - кое от двете няма значение за тези, които ще послущат напътствията му за страната ни. Валутният борд и еврозоната са абсолютно едно и също нещо, едно към едно - т.е. България е ползвател на чуждата валута евро и не разполага с независим лев.Все повече се убеждавам, че за съжаление в България ще се лее кръв и ще се чува речта на Калашников. Другият вариант е просто тихомълком да изчезнем като държава, умирайки и имигрирайки, докато накрая не останат българи по тези земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 10 години
Естествено, че американец ще каже, че не трябва да бързаме да приемаме еврото. Той просто е фен на долара.Същото ни го каза и Ханке, каза ни го и един британец (фен на лирата естествено).Кругман, Ханке и т.н. дали са чували за "конфликт на интереси" и "задължение за обявяване на конфликт на интереси"?Когато казват "не приемайте еврото" те трябва да допълват "имайте предвид, че съм американец и ме е яд, че еврото въобще се създаде иначе, щеше да сме си хегемони"Това е все едно да питаш вълка, дали е справедливо да изяде агнето. Естествено, че ще каже "да, справедливо е, така е устроен света". Но агнето вероятно мисли по-друг начин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
Pitashtia
преди 10 години
Не е прав, че тази криза е конвенционална. Тя ще продължи много дълго и ще стане хронична, а времето на строгите фискални ограничения така и няма да дойде.Къде е разликата? Ами те са толкова много, че трудно ще ги изброя.Днес националните икономики са много по-свързани и отворени, валутната система е друга, играчите са много повече и изобщо светът се глобализира до степен непозната преди 100 години. Производителността на труда също е много по-висока, а пазара на труда също е глобален защото бизнеса, капиталите са много по-мобилни.Това прави много по-трудна регулацията и прилагането на познати похвати. Дали САЩ щяха да преборят Голямата депресия ,ако мерките и регулациите бяха въведени само в част от щатите? Съмнително. Днес светът е интегриран много повече икономически, но е разединен политически и духовно, а най-богатите , световният Елит нямат интерес от регулации.Имаме класически див капитализъм в една затворена световна икономика при което доходите изостават от производителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
ako priemem evroto:- plastame vnoska za evropeiskia fond za podpomagane-osvobojdavame si obligaciite za valutnia bord (koleteral okolo 1-2 mlrd na godina)-horata imat pravo da se refinansirat ot evropeiski banki i lihvite po kreditite ste spadnat (2 mlrd na godina)Tova e geopolitika da izpratitat Amerikanski u4en da ubejdava stranata da iz4aka s evroto. Vij dali Krugman ne govori edo i sasto kato Soros prez krizata samo 4e malko po smisleno. Ina4e finansovia ministar i BNB priako slushat EK i ECB i izpalniavat kakvoto im kajat - ottuk i ikonomikata zakasva. vijte im kastite v garcia - eftini tapaci!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
......по-добра стока от европейската няма.-------------Там е работата, че понятието за добра стока в съвремието придобива малко по-особен смисъл: стока, която ще се реализира на пазара, а тука вече в епохата на свиващи се трудови доходи, свит кредит, растяща безработица, цената става фактор със все по-голяма тежест. Себестойността на европейските стоки, повече от явно затруднява реализацията им за масово потребление, още повече, когато преките ти конкуренти, чувствително манипулират и инфлират валутата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още