IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Eврото е бъркотия, не бързайте да го приемате

Валутният борд не е лош вариант за България в момента, заяви Нобеловият лауреат по икономика

08:35 | 16.11.13 г. 22
<p>
	Пол Кругман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пол Кругман. Снимка: Ройтерс

Няма защо България да бърза с влизането си в еврозоната, еврото е бъркотия. Това заяви в интервю за БНТ Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

По думите му страната ни не е достатъчно финансово зряла, за да си позволи плаващ валутен курс. "Не сте Америка, не сте дори и Полша. Поляците се справят доста добре със злотата. Не мисля обаче, че вие сте готови за подобно нещо", отбеляза Кругман.

Според него валутният борд не е лош вариант за България в момента. "Той ви дава възможности за гъвкавост. Може след 10 години еврото да заработи много добре и тогава ще влезете в еврозоната. Възможно е и вашата система тогава да е съзряла достатъчно, за да си позволите да въведете плаващ валутен курс“, заяви икономистът.

"България е доста малка точица на глобалната икономическа карта, но има и по-малки. Човек търси поуки, независимо откъде идват те. Дори малките държави могат да постигнат значителна независимост стига да имат достатъчна финансова зрялост", посочи Нобеловият лауреат.

Пол Кругман определи настоящата криза като "забележително конвенционална". "За всеки, който е изучавал 30-те години на миналия век плюс елементарна макроикономиката, тя е позната. Нещо като стандартна мегакриза. Не съм сигурен обаче дали е взета поука, нито дали е направено онова, което би ни извело от нея".

"Цели 50 години след Голямата депресия нямаше значителна криза. Знаем кое свърши работа – доброто регулиране на банките и разумните политики. Стабилната икономика е възможна, но трябва да си нащрек. Да си наясно, че пазарът не винаги е прав. Той трябва не да се контролира, а донякъде да се ограничи", посочи икономистът.

По думите на експерта почти винаги частният бизнес трябва да заема водеща роля пред държавния апарат. "Държавата може да прави по-добре определени неща. Изграждането на инфраструктурата, основното образование, здравеопазването – оказва се, че частният сектор не може да се справи с тези системи. Въпреки това аз съм почитащ свободния пазар кейнсианец и вярвам, че ръцете на частния сектор трябва да се развържат за повече неща. Правителството пък трябва да е готово да се бори с рецесиите", коментира Кругман.

"Когато кризата отмине и влезем в период на истинско възстановяване, тогава ще подкрепя строгите фискални ограничения. В крайна сметка все някога трябва да се стигне до това. В Европа, за съжаление, ако си Испания, или донякъде Италия, или със сигурност Гърция, и имаш сериозен фискален проблем, то тогава нямаш много място за лавиране. Икономии не бива да се налагат в Германия или Холандия, европейското ядро трябва да расте. В европейската периферия обаче трябва да има известно въздържание“, посочи лауреатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 5
milioner4e
преди 10 години
Еврото е бъркотия, защото всеки излиза да казва, че е бъркотия, според мен изкуствено създадена такава. Ако почне да му се има доверие всичко ще тръгне за дни, по-добра стока от европейската няма. Колкото до борда, истина е че ни налага прекалено големи ограничение и седим на почти на едно място, от както е въведен, но не съм сигурен с капацитети като Ореха или Чобанов или някой от техния ранг да бъде шеф на свободна БНБ до какво ще доведе. И кейнсианеца си е кейнсианец, винаги пристрастен. Тва за 50 те години не е така, защото като приемем, че Голямата Депресия е свършила през средата на 30те, следващата мега криза бе в началото на 70те, което си е 40 години и кейнсианството се сгромоляса. Видя се че държавата хем произвежда огромна инфлация, хем огромна безработица. По-малко регулация, моля, лесе фер, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Има 1 с което съм съгласен и 1 с което не съм.1. Съгласен съм, че еврото е бъркотия.1. Лева е зомби и борда само доизтисква икономиката ни. Или трябва да приемем еврото или да с освободим от борда! Това положени НЕ може и НЕ трябва да е вечно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още