IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП одобри 293 млн. евро за България за закриването на блокове 1-4 в АЕЦ Козлодуй

Европейската комисия ще направи първата си оценка по използването на новоотпуснатите суми до края на 2015 година

18:47 | 19.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП одобри 293 млн. евро за България за закриването на блокове 1-4 в АЕЦ Козлодуй

Европейският парламент одобри с 554 гласа "за"  доклад, в който се предвижда до 2020 г. България да получи 293 млн. евро за закриването на блокове 1-4 в АЕЦ "Козлодуй", съобщават от пресслужбата на Европейския парламент. В програмата е записано, че сумата ще бъде 260 млн. евро, но тя набъбва осъвременана с инфлацията за периода, става ясно още от съобщението.

Общата сума от бюджета на ЕС, която ще бъде отделена в посочения период за закриването на реактори съветско производство, е 860 млн. евро (969 млн. евро с инфлацията) за атомните централи "Игналина" (Литва), "Бохунице" (Словакия) и българската "Козлодуй". Централата в Литва ще получи 451 млн. евро за закриване на два блока, а тази в Словакия - 225 млн. евро.

Трите държави обаче ще трябва да имплементират напълно Директивата за ядрените регулации в своите национални законодателства. В доклада е записано още, че изразходването на отпуснатите средства ще бъде следено от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Европейската комисия ще направи първата си оценка по използването на новоотпуснатите суми до края на 2015 година.

Предоставяните от бюджета на ЕС средства са предвидени за разглобяването на съоръженията в турбинните отделения на ядрените централи и други прилежащи сгради, както и за безопасно боравене с получените отпадъци. Общата цел на програмата е трите държави да бъдат подпомогнати в достигането на необратимо състояние в процеса на извеждане от експлоатация на старите ядрени блокове.

В доклада се посочва, че България, Литва и Словакия са постигнали значителен напредък към извеждането от експлоатация на посочените мощности, но е необходима още работа до достигането на състояние на необратимост. Според съществуващите оценки завършването на работата ще изисква значителни допълнителни финансови ресурси, отбелязват евродепутатите.

Те дават съгласие отпуснатите средства да покриват разходи, свързани с дейности по подготовка, наблюдение, контрол, одит и оценка, необходими за управлението на програмата и постигането на нейните цели. В доклада се пояснява, че общата финансова помощ на ЕС за трите държави до края на 2013 г. предвижда близо три милиарда евро, от които 867,8 млн. евро са за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Не става, щото трябва да денонсираме договора за присъединяване. Тогава може да ни се наложи да връщаме много повече от 200 млн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още