IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивата икономика се разширява

Отчита се съществено забавяне на ръста на данъчните приходи, според данни на Центъра за изследване на демокрацията

13:22 | 20.11.13 г. 13
Сивата икономика се разширява

Делът на сивата икономика се увеличава през 2013 г., продължава практиката на укриване на обороти и неплащане на мита и акцизи, показват резултатите от изследване на Центъра за изследване на демокрацията, цитирани от БТА.

Повишават се стойностите на индексите на скритата икономика при бизнеса и на недекларираната икономическа активност на населението, съобщи Руслан Стефанов - директор "Икономическа програма" в центъра. Стойностите се доближават до тези през 2005 и 2009 година.

През 2011 - 2012 година е имало напредък по отношение на скритата икономика заради силно популяризираните наказателни мерки в областта на събираемостта на приходите, но през тази година напредъкът е прекъснат, отчитат анализаторите.

Според изчисления на Центъра за изследване на демокрацията за 2013 г. са регистрирани общи загуби от укрити социални и здравни осигуровки в размер на 245,6 млн. лева. Това се случва поради деклариране на по-нисък от реалния доход или недеклариране на доход изобщо.

Мартин Цанов - анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, съобщи, че се наблюдава съществено забавяне на ръста на данъчните приходи. През септември е отчетено повишение под 1% на годишна база, докато през септември 2011 г. е отчетен ръст от 11,02 на сто, а през септември 2012 г. - 7,89 на сто.

По данни на ЕК за 2011 г. загубата за българския бюджет от неплащане на ДДС е 1,2 млрд. лева, допълни още той. Според Националната агенция за приходите (НАП) ДДС измамите са около една трета от сумата.

От Центъра за изследване на демокрацията отчитат и тревожни данни за пазара на труда - безработицата през тази година достига 12,9%, увеличава се делът на трайно безработните, както и на безработните младежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Имат черни партийни каси с доста натрупано кеш от % на продажбите на наркотици, оръжие, проституция, убийства, отвличания и Президентски помилвания. Година-две може оттам да се самоподдържат. После ще пуснат пак съвременните варианти на СИК и ВИС да брулят каквото е останало от функциониращия бизнес и пак ще имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
Пак е с "М", ама не е магьосник, а марионетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Чакайте - правителството на Орешарски / Станишев/ обещава какво ли не - коледни надбавки пари за земеделците увеличени социални плащания допълнително пари за общините Откъде ще ги вземе тези пари това правителство Според тази организация данъчните приходи намаляват Сивата икономика нараства Кражбите на ДДС нарастват Този Орешарски някакъв магьосник ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още