IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпуска 10,6 млн. лв. допълнително за справяне с бежанската криза

Половината от средствата са от централния бюджет

17:02 | 20.11.13 г. 1
Кабинетът отпуска 10,6 млн. лв. допълнително за справяне с бежанската криза

Правителството одобри допълнителни 10,6 млн. лв., предназначени за справяне с кризисната ситуация, възникнала вследствие на засиления миграционен натиск към територията на България. 

От отпуснатите средства около 5,7 млн. лв. са за сметка на събираните такси за издаване на лични документи, за пребиваване в България и за управление на МПС. Останалите близо 5 млн. лв. се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, пише правителствената пресслужба.

В началото на ноември премиерът Орешарски обяви, че над 20 млн. лева ще струва планът за намаляване на бежанския натиск над страната ни, приет от кабинета.

За изпълнените през 2013 г. дейностите по Плана за овладяване на кризисната ситуация по бюджета на вътрешното министерство се предоставят най-много средства - близо 7,7 млн. лв., на Министерството на здравеопазването – 820 хил. лв., на Министерството на отбраната – 630 хил. лв., на ДАНС – 406 хил. лв., на Министерския съвет – 50 хил. лв. и на Националната разузнавателна служба – 30 хил. лева. 

По бюджета на съдебната власт за разходи на Прокуратурата за експертизи, вещи лица и преводачески услуги ще бъдат преведени 500 хил. лева лв. Българският червен кръст ще получи също 500 хил. лв. за дейности за подпомагане на лицата, кандидатстващи за бежански статут, и на бежанците на територията на страната.

Планът предвижда ускорено извеждане от страната на тези имигранти, които няма да получат закрила или статут на бежанец. Държавата планира и отваряне на още няколко центрове от закрит тип за хора, чакащи отговор от Държавната агенция за бежанците, а семействата с майки и деца, които видимо търсят закрила, да бъдат настанявани в лагерите от открит тип.

Планът за овладяване на кризисната ситуация съдържа 7 основни цели и трябва да бъде изпълнен до 6 месеца. Той включва постоянно полицейско присъствие и специализирани операции в местата с концентрация на бежанци, както и ограничаване на влизащите нелегални емигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
Стига лъгахте хората, няма никакви бежанци. В Турция никой не ги преследва.Има само нелегални емигранти!!!!Анадън мууууу.... жърналистката?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още