IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е поискала 6 млн. евро от ЕС заради кризата с бежанците

Все още не е ясно каква сума ще получим, каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев

13:13 | 21.10.13 г. 5
България е поискала 6 млн. евро от ЕС заради кризата с бежанците

Сбъдване на най-песимистичните прогнози за миграционен натиск към България отчете вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след извънредното заседание на Министерския съвет, посветено изцяло на темата.

До края на годината се очаква нелегалните имигранти да бъдат над 11 000. Това е проблем, който става изключително сериозен от гледна точка на функциониране на обществото като цяло, посочи той.

Йовчев съобщи, че България е поискала помощ от ЕС за справяне с проблема в размер на 6 млн. евро. Все още не е ясно каква сума ще получим.

Данните сочат, че има увеличение на потока от бежанци към страната ни, а в кратък период от време не може да се очаква решаване на проблемите в Близкия Изток. По думите на Йовчев говорим за години, освен това има съществен риск тази криза да бъде пренесена в съседни на Сирия страни, най-вече Ливан. Ако това се случи, бежанският поток там може да бъде пренасочен към Европа, а по неофициални данни става дума за близо 1 млн. души. 

Към 16 октомври бежанците у нас са около 6500 души. Около 4500 от тях са сирийци.

Йовчев отново заяви, че системата за наблюдение и охрана на българската граница е една от най-съвременните в Европа. „Хората, които нелегално преминават границата се задържат почти на 100%. Не е възможно да преминат групи от хора, които да не бъдат задържани. Предприемат се всички необходими действия, за да се минимизират рисковете за националната сигурност”, увери той.

На заседанието министрите са оценили рисковете в четири посоки - възникване на хуманитарна криза, рискове на територията на страната с миграционните потоци да дойдат хора, свързани с терористични и екстремистки организации, здравни рискове, социални рискове.

”Няма държава, която да е спечелила от това, че на нейна територия са отишли бежанци, няма държава, която е успяла напълно да спре бежанците да отидат на нейна територия, независимо какво се опитват да прокарат като теза някои хора”, беше категоричен Йовчев.

Той призна, че институциите ще се сблъскат с тежки проблеми, които ще повлияят негативно върху всички обществени процеси. Това, което можем да направим, е да се подготвим и да минимизираме рисковете, каза министърът.

Със съдействието на Министерството на отбраната скоро ще бъдат отворени нови места за настаняване. Към момента времето за даване на бежански статут е по-малко от месец. Капацитетът за настаняване на центровете е надхвърлен с 207 места.

Йовчев съобщи и за възникване на критични ситуации. Преди дни е имало 200 души „под открито небе“, за кратко е възникнал и проблем за набавяне на храна за хората в Харманли. „Води се почти ежедневна борба да управляваме този процес и мисля, че в момента успяваме”, каза вицепремиерът.

 

Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
"Закрила на бежанците в България се предоставя съгласно Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), който до голяма степен възпроизвежда принципите на Конвенцията за статута на бежанците, приета на 28.07.1951 г. от Конференция на пълномощниците при ООН и ратифицирана на 22.04.1992 г. от българското Народно събрание (НС). Съгласно чл. 4, ал. 5 от ЗУБ (възпроизвеждащ чл. 31, т. 1 от Конвенцията), чужденец, който е влязъл незаконно в България, може да поиска закрила като бежанец, ако пристига направо от територия, където са били застрашени животът и свободата муи ако веднага след пристигането си се представи на компетентните органи, като посочи уважителни причини за своето незаконно влизане и пребиваване в страната. Към настоящия момент България не граничи със страна, която да застрашава живота или свободата на когото и да било, а Сирия доколкото е известно от географска гледна точка не граничи с България."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Не си минават като на парад.Малко поизопачаваш нещата.Има конвенция за бежанците, и заради формулировки в нея като "закрила" и "защита" не можем да си затворим границата и да ги връщаме обратно в Турция. Хващаме ги до един и после ги возим да "гълъбарниците" построени от трудовите войски през 60-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Уж модерна система, а си минават границата, като на парад. И защо издържаме десетки хиляди полицаи, като не могат да ги спрат? Или всички полицаи са в София, за да пазят правителството от народната любов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още