IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Кадиев: Направена е първата стъпка към необлагаемия минимум

Мартин Димитров предлага да се въведе таван на субсидиите за партиите

10:14 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Георги Кадиев: Направена е първата стъпка към необлагаемия минимум

Кадиев каза още, че се опасява, че скоро хората може да протестират заради ниски доходи. Димитров допълни, че хората живеят зле и затова може да има протести през зимата - „хората няма да могат да си плащат сметките”.

Политическите съперници са на различни мнения и по отношение на субсидиите за партиите.

Според Кадиев сегашната система има няколко основни недостатъка. „Първият - много са парите, 6 евро на глас няма никъде в Европа. Това стимулира да направиш 1%, а не да направиш 4% на парламентарни избори. Трети недостатък – стимулира да се явиш само на парламентарни избори и 4 години да взимаш субсидия”, заяви Кадиев. Той предлага сумата да бъде намалена от 12 на 6 лева на глас плюс 45 000 лева за спечелен депутатски мандат.

„Това означава намаление на парите за парламентарните партии със 17%, а за извънпарламентарните - с 50%”, изчисли Кадиев. Така 8 млн. лв. е общото намаление.

Според Мартин Димитров трябва да се сложи таван на субсидията. „БСП и ГЕРБ взимат грубо по 1 милион лева на месец субсидия. Това прави 12 милиона на година. Такива пари не им трябват. Трябва да има таван”, заяви той. Според него БСП иска да си запази субсидията и да намали финансирането за останалите партии.

Кадиев се аргументира, че по сегашната система ако "една еднодневка спечели 500 000 гласа, ще взема 4 г. по 600 хил. лв. на година".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още