IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ДПС не успяха да отхвърлят ветото на Закона за чужденците

Текстовете се връщат за ново обсъждане в НС

11:14 | 27.11.13 г.
БСП и ДПС не успяха да отхвърлят ветото на Закона за чужденците

Парламентът не успя да отхвърли президентското вето на промените на Закона за чужденците в Република България, приет на 24 октомври и върнат за ново обсъждане от Росен Плевнелиев.

205 депутати гласуваха, като 114 бяха за отхвърляне на ветото, а 91 - против. Срещу ветото бяха БСП и ДПС, „Атака“ и ГЕРБ гласуваха в подкрепа на държавния глава.

За отхвърлянето на президентско вето са необходими 121 гласа.

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците на 7 ноември.

С промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Приетата разпоредба не е нова. Този текст действаше до началото на 2013 г., когато бе отменен по съображения за защита на националната сигурност и поради предоставени данни от службите за сигурност за съществуващи порочни практики за заобикаляне на закона, припомни в мотивите си за връщането на закона Плевнелиев.

Според държавния глава преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи. В мотивите на президента се посочва, че приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит.

Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още