IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци ще пребивават постоянно у нас срещу над 1 млн. лв. инвестиции

Парламентът прие законови промени за по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили вложения за над 2 млн. лева

13:47 | 11.09.13 г. 4
Чужденци ще пребивават постоянно у нас срещу над 1 млн. лв. инвестиции

Връща се правото на чужденци, вложили над 1 млн. лв. в лицензирана кредитна институция, да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната.

Разрешение за постоянно пребиваване могат да получат и чужденците, вложили над 1 милион лв. или увеличили вложението си с този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за доверително управление със срок не по-кратък от пет години.

Това предвиждат приетите от парламента на първо четене промени в Закона за чужденците, предложени от "Коалиция за България", съобщава БТА. Вместо промени в Закона за насърчаване на инвестициите, депутатите приеха изменения на първо четене в закона за чужденците.

По този начин се регламентира отново тази опция за постоянно пребиваване, отпаднала от закона при кабинета "Борисов".

След прегласуване на текстовете по искане на ГЕРБ, "за" бяха 87 народни представители, 69 - "против", и 12 се въздържаха.

С измененията вносителите предвиждат условия за по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева. Това е мярка, която ще ги стимулира да извършват по-големи по размер вложения в България, обясняват депутатите от левицата.

Предложеният законопроект има за цел също да възстанови условията за привличане на чуждестранни инвеститори и да увеличи вече направените инвестиции.

Въвеждат се и допълнителни гаранции срещу злоупотреба от страна на недобросъвестни чужденци, желаещи да получат разрешение за пребиваване в страната. Промените дават право на Българската агенция за инвестиции да осъществява непосредствен контрол върху инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено. За тези случаи до момента законът и правилникът към него на практика не предвиждат санкция - няма срок, в който прекратилият инвестицията си чужденец да е длъжен да декларира това пред държавата и да върне картата си за пребиваване, посочват вносителите на поправките.

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев декларира, че от неговата парламентарна група по принцип биха подкрепили идеи, които ще доведат до повече инвестиции у нас. От ГЕРБ обаче са срещу връщането на правото да се получава разрешение за постоянно пребиваване в България на чужденец, депозирал над 1 млн. лв. в лицензирана кредитна институция -възможност, която беше премахната при управлението на Бойко Борисов, и сега, с част от промените, на практика се възстановява.

Гаранция срещу злоупотреби е изискването за договор за доверително управление (поддържане на депозита) за срок не по-малък от пет години, отговори Корнелия Нинова от левица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
edge404
преди 10 години
А дали дават по милион да се откажеш от постоянно пребиваване в тая "държава"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Това решение е пак предпоставка за далавери! :) Ама каквото пипнат все на далавера мирише. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ух, котьо -каква оферта! Само ме притеснява дали имаме административен капацитет , да обработваме документите на вълната от желаещи ;) Интересно ми също така, какви стимули ще предложат , за оставане на хората, които така или иначе населяват територията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още