IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът върна за преразглеждане текстове от закона за чужденците

Възможността чужденци с поне 1 млн. лв. в банка да получават разрешение за постоянно пребиваване застрашава националната сигурност, според Плевнелиев

20:42 | 07.11.13 г. 3
Президентът върна за преразглеждане текстове от закона за чужденците

Президентът Росен Плевнелие върна за ново обсъждане в Народното събрание (НС) разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България, приет на 24 октомври 2013 г., съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Текстовете от закона предвиждат чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване, които са вложили поне 1 млн. лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок от минимум пет години.

Чужденци, увеличили инвестицията си на 2 млн. лева, ще се възползват от по-благоприятни условия за получаване на разрешение за постоянно пребиваване, както и техните семейства, предвижда още законът.

Плевнелиев обаче подчертава, че усилията на институциите да създават “благоприятен климат за привличане на инвестиции” не бива да са за сметка на националната сигурност.

Президентът подчертава, че тези разпоредби не са нови. Подобни текстове действаха до началото на 2013 г., но бяха отменени “по съображения за защита на националната сигурност и поради предоставени данни от службите за сигурност за съществуващи порочни практики за заобикаляне на закона”, посочва се в съобщението.

“Парите формално са вложени в кредитна институция, но с това не се постига реален ефект върху икономиката”, подчертава още президентът.

Президентът подкрепя създаването на възможности за привличане на чуждестранни инвестиции, но при законодателно предвидени гаранции срещу заобикаляне на закона. “Приетият нормативен акт не предвижда работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиване на чужденци”, подчертава той, като допълва, че “не се създават условия за насърчаване на реални инвестиции в икономиката, за устойчив положителен ръст и за откриване на работни места”.

“Слабостите на законодателството за придобиване на статут на постоянно пребиваващ чужденец се пренасят и по отношение на облекченото придобиване на българско гражданство”, подчертава Росен Плевнелиев.

Според държавния глава преценката за това дали да се даде гражданство, или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи. По тези съображения в края на миналата година той наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за инвестициите, припомня се в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Въпросните текстове се "показват", но ще влезнат "в сила"/и затова използват театри да ги премятат дотогава/, когато вече има достатъчно "разселени" в "правилните райони"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
До (-) -> прав си, забравих нещо ;)"В името на националната сигурност", докарваме половината араби тук, особенно най-съмнителните и им даваме повече права от местните и разбира се гражданство ... Това разбира се е правилно, защото "предвижда работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиване на чужденци" - нали бе промит??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Тъй де, тъй...Мъчите се да спрете "свободните пари"! Да останат само системно-регулираните... Който прокарва правилата, той усвоява! Другите, да не му пречат - вън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още