IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори искат да изградят 12 ВЕИ парка в Балчик

Общината ще подкрепи проектите, подготвила е стратегия за зелената енергия

14:37 | 03.12.13 г. 2
Инвеститори искат да изградят 12 ВЕИ парка в Балчик

В община Балчик е заявен инвеститорски интерес за изграждане на 12 ветроенергийни парка или отделни вятърни генератори. Общината не предвижда бюджетни инвестиции в подобни мощности в близките години, но ще подкрепи проектите на частни инвеститори, предаде БТА.

Общинска програма за насърчаване на енергията от възобновяеми източници до 2016 г. е приета и качена на официалния сайт на общината. Стратегията ще бъде обсъдена на предстоящото заседание на общинския съвет на 5 декември.

Един от най-мащабните проекти предвижда поставянето на 73 ветрогенератора в землището на селата Дропла, Дъбрава, Царичино, Кремена, Сенокос и Соколово.

Същевременно частно дружество е депозирало проект за 17 генератора за добив на електрическа енергия от вятър върху площ от 54 декара край селата Безводица, Сенокос, Пряспа и Дропла.

Има и друго инвестиционно намерение за 19 ветрогенератора край Змеево, на 14 край Храброво, на 19 край Гурково, както и на отделни мощности край Дропла, Царичино и други села, посочва се в програмата.

Причината за големия инвеститорски интерес е, че община Балчик попада в зона с благоприятен ветрови ресурс. Това я нарежда сред най-подходящите за добив на енергия от този възобновяем източник.

С общинската програма се цели да бъде повишена сигурността на енергийните доставки, да бъде намалено потреблението на енергия от конвенционални източници, да бъдат снижени вредните емисии в атмосферния въздух и рисковете за здравето на населението, пише в стратегията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vallman
преди 10 години
Ами това: http://***.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2013/10/17/2162799_brjuksel_izprashta_bulgariia_na_sud_zaradi/??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
biarta
преди 10 години
Намалете спекулативно високите печалби и пратете господа инвеститорите на г-жа Меркел да им плаща тя за ВЕИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още