IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши сделката между Schreiber Foods и "Данон Сердика"

Американският производител на млечни продукти придобива едноличен контрол върху мощностите на Danone в България

11:00 | 06.12.13 г.
КЗК разреши сделката между Schreiber Foods и "Данон Сердика"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Schreiber Foods, Inc. да придобие едноличен контрол върху производствените мощности на „Данон Сердика“ АД, България. Решението на комисията, с което концентрацията между двете компании се разрешава, е публикувано вчера (5 декември) на официалната страница на антимонополното ведомство.

Още през септември стана ясно, че американският производител на млечни продукти Schreiber Foods вече ще произвежда продуктите на френската група Danone, предназначени за България, Чехия и Португалия. Тогава "Данон Сердика" обяви решението си да прехвърли собствеността на производствените си мощности в София на Schreiber Foods.

Сделката предвижда трансфер само на производствените мощности в София. Ще бъдат запазени всички работни места във фабриката и ще се гарантира продължение на производството на продукти за Danone във фабриката в София.

Анализът на КЗК показва, че обединението няма да наруши конкуренцията на пазара в България. Американската компания е глобален производител на продукти с марки на клиента (private labels – „частни марки“ собственост на търговски вериги, заведения и др., под които те пускат на пазара произведени от трети лица продукти).

Дружеството притежава производствени мощности и дистрибуторски мрежи в Австрия, Бразилия, Германия, Индия, Мексико, САЩ и Уругвай, в които произвежда и предлага млечни продукти.

Култивирани млечни продукти, произвеждани от  Schreiber Foods обаче не присъстват на българския пазар. Компанията все пак внася преработено сирене (произведено от преработката на други видове сирена) у нас, т.е не произвежда сирена и реално няма припокриване на дейностите на двете компании на българския пазар.

Повече информация за финансовите параметри на продажбата все още липсва. Освен от българските регулаторни органи сделката трябва да бъде одобрена и в другите две страни - Чехия и Португалия. Чак тогава продажбата ще бъде изцяло финализирана.

Решението на комисията подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) на Република България в срок от 14 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още